Op de Waarschuwingslijst, hoe werkt dat?

Verzekeraars kunnen uw gegevens op de waarschuwingslijst plaatsen. Bijvoorbeeld als u opzettelijk een aanrijding veroorzaakt, u bij een inbraak meer opgeeft dan is gestolen of toch werkt terwijl u volledig arbeidsongeschikt bent.

WAAROM OP WAARSCHUWINGSLIJST

U kunt om verschillende redenen op de Waarschuwingslijst terechtkomen. Het Openbaar Ministerie kan u bijvoorbeeld op de lijst zetten als u een (tijdelijke) ontzegging van de rijbevoegdheid heeft gekregen. Meer voorbeelden leest u in ons Fraudebeleid. Een verzekeraar kan u op de Waarschuwingslijst zetten als:

  • U een verzekering aanvraagt maar het aanvraagformulier niet naar waarheid invult
  • De verzekeraar uw verzekering beëindigt omdat u de afspraken met de verzekeraar niet bent nagekomen
  • U fraude heeft gepleegd of op een andere manier misbruik van een verzekering heeft gemaakt, bijvoorbeeld als wederpartij

STICHTING CENTRAAL INFORMATIE SYSTEEM (CIS)

De stichting Centraal Informatie Systeem (CIS) registreert voor alle Nederlandse verzekeraars de plaatsingen op de Waarschuwingslijst en worden ‘Speciale Meldingen’ genoemd. Plaatst een verzekeraar iemand op de Waarschuwingslijst, dan registreert CIS onder andere de naam, het adres en de woonplaats van die persoon. Via de website van CIS kan iemand die op de lijst staat inzage in de eigen registratie aanvragen.

HOELANG OP DE WAARSCHUWINGSLIJST

Is er sprake van verzekeringsfraude (bij schade, een uitkeringsverzoek of bij de aanvraag) of u heeft op een andere manier misbruik gemaakt van een verzekering of verzekeraar, dan geldt een registratieduur van maximaal 8 jaar. Registraties vanwege rijontzegging blijven staan tot 5 jaar na afloop van de ontzeggingsperiode.

MEER INFORMATIE

Generali maakt verzekeren graag helder. Daarom geven wij ook online uitleg en antwoord op allerlei vragen. Wilt u meer weten over de Waarschuwingslijst of heeft u andere vragen? Neem dan gerust contact met ons op door een mail te sturen naar specialezaken@generali.nl.