Westenburg Assurantiën wint 10e Generali AM Innovatieprijs met online rijsimulatie voor buschauffeurs

Diemen, 17 november 2015 - Tijdens de am:dag op 17 november werd voor de 10e keer de Generali AM Innovatieprijs uitgereikt. Westenburg Assurantiën won met ‘De online rijsimulatie voor buschauffeurs’ de prijs voor de beste innovatie van € 7.500,-. Sebastian Derikx, afgestudeerd aan de Technische Universiteit Delft, nam de Innovatiescriptieprijs van € 5.000,- in ontvangst met zijn onderzoek over privacy gerelateerde aspecten rond autoverzekeringen die gebaseerd zijn op daadwerkelijk rijgedrag.

WINNAAR INNOVATIEPRIJS: WESTENBURG ASSURANTIËN

In samenspraak met Connexxion ontwikkelde Westenburg een online rijsimulatie voor buschauffeurs die enerzijds bestaat uit een e-learningtraject en anderzijds uit een online rijstijltest. De innovatie van Westenburg Assurantiën vergroot de verkeersveiligheid, versterkt de band met de klant, verlaagt de schadelast en maakt Westenburg minder inwisselbaar voor een andere adviseur omdat er een totaaloplossing wordt geboden: “Westenburg laat met de online rijsimulatie voor buschauffeurs zien dat de rol van een adviseur verder kan gaan dan het verzekeringsproduct. De toepassing ervan voor onder andere het oefenen van omleidingsroutes en het trainen op het voorkomen van letselschades, is vernieuwend binnen onze branche.” aldus de jury. Op deze wijze wordt volgens de vakjury van de Innovatieprijs een win-win situatie gerealiseerd voor verkeersdeelnemers, buschauffeurs en hun werkgever, adviseur en verzekeraar.

WINNAAR INNOVATIESCRIPTIEPRIJS: SEBASTIAN DERIKX

Sebastian Derikx, afgestudeerd aan de TU Delft richting Technische Bestuurskunde, won de Innovatiescriptieprijs met zijn onderzoek usage-based autoverzekeringsproducten. Hij onderzocht welk voordeel de consument wil ervaren in ruil voor het opgeven van een deel van zijn privacy. Privacy is al veel langer een maatschappelijk discussiepunt als het gaat om het toepassen van internettechnologie, maar de nadrukkelijke koppeling aan de financiële dienstverlening maakt deze scriptie volgens de jury uniek: “Sebastian Derikx presenteert een interessant en relevant onderzoek dat leidt tot nieuwe inzichten die praktisch toepasbaar zijn. Deze goed gestructureerde thesis laat zien dat privacy een minder groot issue is dan de publieke opinie, media en politiek soms doet vermoeden. Een mooie invalshoek, waarmee hij de branche inspiratie biedt.” De jury typeert de winnaar als veelbelovend en waardevol voor de financiële branche.

OORDEEL VAKJURY

In de onafhankelijke vakjury zijn zowel standsorganisaties als de wetenschappelijke wereld vertegenwoordigd. Juryvoorzitter dr. Hermen van der Lugt over de innovatieprijs: “Innovatie houdt vaak in dat bestaande technieken slim worden toegepast. Daardoor lijken innovaties niet nieuw, maar zorgen zij wel voor de noodzakelijke beweging voorwaarts.” Professor dr. Fred van Raaij, hoogleraar Economische Psychologie aan Tilburg University over de Innovatiescriptieprijs: “De scripties waren dit jaar weer zeer interessant. De studenten leveren echt een bijdrage aan de inzichten met betrekking tot innovatie in de branche. Dit soort jong talent kan de sector goed gebruiken.” Bij de scripties heeft de jury het innovatieve karakter en de praktische toepasbaarheid zwaar laten wegen.