Onze geschiedenis

We hebben een rijke geschiedenis. Al ruim 145 jaar is Generali een verzekeraar die borg staat voor stabiliteit, betrouwbaarheid en persoonlijke aandacht voor de klant.

Generali in Nederland

Op 5 november 1870 wordt de NV Algemeene Verzekerings Maatschappij De Nederlanden opgericht, ook wel De Nederlanden van 1870 genoemd. Onze eerste vestiging was aan de Nieuwendijk in Amsterdam. In 1933 kreeg het Italiaanse Assicurazioni Generali S.p.A. een belang van 75% in De Nederlanden.

Uitbreiding en naamsverandering

De Nederlanden van 1870 neemt in 1985 ‘Eerste Hollandsche Levensverzekeringsbank’ over. 4 jaar later verhuizen wij naar Diemen. In 1992 volgt een fusie met ‘Eerste Algemene’. Ook vele uitvaartverzekeringen zijn door ons overgenomen. Na een naamsverandering in 1993 heetten wij Generali verzekeringsgroep.

generali Nederland

Generali is een van de grootste verzekeraars ter wereld en is actief in meer dan 60 landen. Om haar wereldwijde aanwezigheid te benadrukken werken sinds 2015 alle dochterbedrijven onder de naam Generali met de toevoeging van het land. Daarom werken wij sinds 2015 onder de naam Generali Nederland nv. In de praktijk spreken we gewoon over Generali.

De leeuw en Generali

Onze trots op Generali is weerspiegeld in ons logo. Al in 1848 kozen we de trotse gevleugelde leeuw als symbool.

De geboorte van het logo

De Assicurazioni Generali is opgericht in 1832 in de belangrijkste handelsstad van Italië: Triëst. Het was in die tijd gebruikelijk om voor een passend logo te kijken naar het wapen van de stad of de staat. Generali koos dat van Venetië: de gevleugelde leeuw. Een machtig wapendier, met een combinatie van de kracht van de leeuw en de adelaar.

Marcus, symbool van Venetië

Het verhaal ging dat de Venetianen op zoek waren naar een belangrijke heilige voor hun stad. Ze vonden Marcus, de evangelist, die na vele uitputtingsslagen een visioen kreeg in het moeras waar later Venetië werd gebouwd. In dat visioen zag hij een boek met de tekst ‘Vrede zij met u, Marcus, mijn evangelist’. Dit verhaal maakte Marcus symbool van Venetië. Vandaar dat de Venetianen in 829 beenderen meenamen uit het graf van Marcus in Alexandrië (Egypte). De kerk werd omgedoopt tot San Marco. En talrijke pleinen, straten en pasgeboren jongetjes werden naar hem vernoemd.

De leeuw en Venetië

In de bijbel heeft Marcus als symbool een gevleugelde leeuw aan zijn voeten liggen. Daarom werd in het stadswapen van Venetië de gevleugelde leeuw afgebeeld met een poot op een geopend boek. De leeuw werd overal in Venetië afgebeeld. Hoogtepunt is de indrukwekkende, bronzen leeuw die op het San Marco plein staat. In 1815 werd de leeuw grondig onderzocht. Daaruit bleek dat het beeld waarschijnlijk al uit de vierde eeuw voor Christus stamde, uit Issos in Klein-Azië, wat nu Turkije is.

gewonnen veldslag

Zo goed als zeker ligt de oorsprong van de leeuw dus eigenlijk in Issos. Binnen het Macedonisch koningsgeslacht was het vele generaties de gewoonte geweest om een groot leeuwenbeeld te plaatsen als symbool voor een gewonnen veldslag. Alexander de Grote behaalde in 333 voor Christus bij Issos een enorme overwinning op de Perzen. Hij koos voor een gevleugelde leeuw.