Diefstalpreventie - heb ik dat nodig?

Staat uw motor vaak op straat? Dan is het is belangrijk om hem goed te beveiligen met een goed slot en een alarm. In de eerste plaats omdat dit u een gerust gevoel geeft. Ten tweede stellen veel verzekeraars diefstalpreventie verplicht. Wat zijn onze regels voor een beveiligingssysteem?


diefstalpreventie

Wanneer niet verplicht

De verplichte WA Motorverzekering dekt alleen schade aan anderen en andermans spullen. Schade aan uw eigen motor, bijvoorbeeld door diefstal, is met enkel een WA Motorverzekering niet gedekt. Wij stellen voor de WA Motorverzekering dan ook geen eisen aan een alarm. Ook hoeft u geen gecertificeerd motorslot met ART keurmerk te gebruiken. Natuurlijk is het wel zo verstandig om toch te kiezen voor een gecertificeerd ART slot. 

Wanneer wel verplicht

De WA Plus en All Risk Motorverzekering dekken wel bepaalde schades aan uw eigen motor. Bijvoorbeeld schade door diefstal en joyriding. Daarom stellen wij bij deze verzekeringen wél eisen aan een alarm en slot. Laat u uw motor onbeheerd achter zonder de vereiste diefstalpreventie, dan vergoeden wij, net als de meeste verzekeraars, geen schade door diefstal, joyriding en inbraak.

Klasse 4 ART slot

Een klasse 4 ART slot heeft een 4-sterrencertificering van de Stichting ART. Deze stichting, waarin onder meer de ANWB en de BOVAG zijn vertegenwoordigd, wil het diefstalpreventieniveau van tweewielige voertuigen verhogen. De Stichting ART geeft elk slot een categorisering mee, van 1 ster tot 5 sterren. Een slot uit categorie 1 is eenvoudiger open te krijgen dan een slot uit een hogere categorie. Hoe meer sterren, hoe beter.

SCM goedgekeurd beveiligingssysteem

Als diefstalpreventie vereisen wij naast een klasse 4 ART slot een beveiligingssysteem met een certificaat van de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (Kiwa SCM). Welke beveiliging verplicht is, hangt af van de oorspronkelijke catalogusprijs en de leeftijd van uw motor. U leest hieronder welke combinaties verplicht zijn bij een WA Plus of All Risk dekking.

Art slot klasse 4

  • De oorspronkelijke catalogusprijs is € 15.000,- of lager
  • De oorspronkelijke catalogusprijs ligt tussen € 15.000,- en € 22.500,- en de motor is 4 jaar of ouderH3

Art slot klasse 4 + Startonderbreker voor motorfietsen (Kiwa-SCM klasse M1)

  • De oorspronkelijke catalogusprijs ligt tussen € 15.000,- en € 22.500,- en de motor is jonger dan 4 jaar
  • De oorspronkelijke catalogusprijs ligt tussen € 22.500,- en € 30.000,- en de motor is 4 jaar of ouder

ART-slot klasse 4 + Alarmsysteem voor motorfietsen (Kiwa-SCM klasse M2)

  • De oorspronkelijke catalogusprijs ligt tussen € 22.500,- en € 30.000,- en de motor is jonger dan 4 jaar
  • De oorspronkelijke catalogusprijs is € 30.000,- of hoger en de motor is 4 jaar of ouder

ART-slot klasse 4 + Alarmsysteem voor motorfietsen (Kiwa-SCM klasse M2) + Volgsysteem voor tweewielers (Kiwa-SCM TW01)

  • De oorspronkelijke catalogusprijs is € 30.000,- of hoger en de motor is jonger dan 4 jaar

Meer informatie

Wilt u meer weten over onze eisen aan uw beveiligingssysteem of heeft u andere vragen? Neem gerust contact met ons op. Dat kan telefonisch, per e-mail via de chat en via het webformulier.

 

Bereken premie