zomerklaar voor vakantie

Zomercheck voor auto, caravan, camper en tent

Door Willie Brakels
Gepubliceerd op

Klaar voor de zomer? Kijk dan ook of spullen er klaar voor zijn. Ga voor de zomervakantie uw auto zomerklaar maken. Neemt u een tent mee? Of reist u met een caravan of camper? Ook deze controleert u voor vertrek.

Wat neemt u mee?

Voordat u op autovakantie gaat, zorgt u ervoor dat u weet wat u mee moet nemen in de auto. Handig zijn in elk geval zaken voor het geval u pech onderweg krijgt, zoals een krik en een zaklantaarn. Sommige dingen die in Nederland niet verplicht zijn, moet u in andere landen wel meenemen. Bijvoorbeeld reservelampen, een gevarendriehoek, reservewiel, brandblusser, en veiligheidshesjes. In welk land is wat verplicht?

Lees onze Checklist Autovakantie

Auto zomerklaar maken

Het is slim om de auto voor de zomer een kleine onderhoudsbeurt te geven. U laat dan onder meer de airconditioning en de remmen nakijken. Doet u liever zelf een check? Dan kunt u volgende punten controleren, zodat uw auto klaar voor de zomer is: 

 • Banden
  Zorg voor de juiste bandenspanning. Controleer gelijk ook de banden op eventuele beschadigingen. Heeft u wel aan de bandenwissel van winterbanden naar zomerbanden gedacht?
 • Oliepeil
  Controleer het oliepeil voordat u vertrekt. Door lange afstanden en hogere snelheden kan het olieverbruik stijgen
 • Vloeistoffen
  Koelvloeistof is heel belangrijk om oververhitting van uw auto te voorkomen. Ook de ruitenvloeistof vult u bij, zodat u stof en vliegen van de ruit kunt wissen. Check eveneens de remvloeistof 

Auto verzekeren

Zorg dat uw auto goed verzekerd is als u op vakantie gaat. Wist u dat u bij onze Autoverzekering aanvullend een pechhulpdekking kunt afsluiten? Met Pechhulp Nederland heeft u recht op hulp bij pech in ons eigen land. Met Pechhulp Europa heeft u daarnaast ook in alle andere Europese landen dekking. 

Naar Autoverzekering

Caravan zomerklaar maken

Ook de caravan kunt u bij een onderhoudsbedrijf zomerklaar laten maken. Na een lange tijd in de stalling te hebben gestaan, is dit verstandig om te doen. Zo is de caravan klaar voor de zomer. Ook kunt u het een en ander zelf controleren: 

 • Papieren
  Heeft u nog een groene kaart voor de caravan?
 • Banden
  Kijk na of de bandenspanning klopt. Controleer de banden en ventielen ook op scheuren
 • Verlichting
  Kijk of alle verlichting het nog doet
 • Deuren en ramen
  Controleer de sloten en grendels van de deur, de ramen en het dakluik. Let ook op scheuren in het rubber. Piepende scharnieren kunt u smeren
 • Watersysteem
  Check het watersysteem door de watertank en leidingen te vullen. Gebruik hiervoor een tankreiniger. Kijk gelijk de werking van de waterpomp na en test alle afsluiters. Controleer tot slot of alle kranen nog werken
 • Gas
  Controleer het gasleidingnet en sluit gevulde gasflessen aan
 • Apparatuur in caravan
  Test het kooktoestel, check de boiler en kijk of de koelkast nog werkt. Controleer ook of de kachel het nog doet. Ook in warme landen kunnen koele avonden voorkomen
 • Combirollo’s
  Kijk of de combirollo’s – verduistering en hor ineen – nog soepel rollen. Zo niet, dan kunt u ze spannen. Dit werkt per caravanmerk verschillend en is niet altijd even gemakkelijk
 • Reserves
  Heeft u alle reserveonderdelen nog op orde? Neem voldoende zekeringen, lampjes, batterijen en dergelijke mee 

Caravan verzekeren

Net als uw auto kunt u uw caravan prima bij ons verzekeren. U kunt met onze Caravanverzekering alle toebehoren en inboedel meeverzekeren. De Caravanverzekering kunt u niet online afsluiten, maar wel via een adviseur

Camper zomerklaar maken

Gaat u met de camper op zomervakantie? De controlelijst grotendeels een combinatie van de punten die bij auto zomerklaar maken en caravan zomerklaar maken zijn genoemd. U kunt het best uw camper een onderhoudsbeurt laten geven. Laat onder meer de accu doormeten. Het volgende kunt u zelf op dezelfde manier als hierboven controleren: 

 • Banden – spanning en controle op scheuren
 • Oliepeil – neem een fles motorolie op reserve mee
 • Vloeistoffen – koelvloeistof, ruitenvloeistof en remvloeistof
 • Verlichting – doen alle verkeerslichten het?
 • Deuren en ramen – controleer scharnieren en rubbers
 • Watersysteem – controleer ook de werking van het toilet
 • Gas – sluit gevulde gasflessen aan
 • Apparatuur in de camper – doen de koelkast, kooktoestel, boiler en kachel het nog?
 • Combirollo’s – nakijken en eventueel (laten) spannen
 • Reserves aanvullen – neem extra zekeringen, batterijen en dergelijke mee 

Camper verzekeren

Is uw camper klaar voor de zomer? Controleer tot slot of u goed verzekerd bent. Bij Generali kunt u niet online uw camper verzekeren. Wel kunt u uw camper bij Generali verzekeren via een adviseur.

Tent zomerklaar maken

Kamperen is niet ‘echt’ zonder een tent. Uw tent kan na een jaartje zolder schade hebben opgelopen. Daarom zet u bij voorkeur de tent ter test in de tuin of een ander beschikbaar veld op. Zo kunt u kijken of er lekkages zijn. Ook kunt u gemakkelijker alle onderdelen van uw tent controleren. En de muffe lucht gaat eruit. U gaat het volgende controleren: 

 • Stokken – zijn ze compleet en recht, zonder kneuzingen?
 • Scheerlijnen – is er slijtage zichtbaar?
 • Tentharingen – heeft u genoeg en zijn ze recht?
 • Elastieken – heeft u er genoeg en zit er nog rek in?
 • Ritsen – lopen ze nog soepel? Met kaarsvet kunt u een rits eenvoudig smeren
 • Drukknopen – werken ze nog?
 • Tentdoek – let op gaatjes, losgelaten stiknaden en dergelijke
 • Luchtbedden – eigenlijk geen onderdeel van de tent. Maar blaas ze thuis even op om te controleren op lekkages 

Reisverzekering checken

Bent u helemaal klaar voor de zomervakantie? Kijk dan na of uw Reisverzekering wel de dekking biedt die u wenst. Gaat u bijvoorbeeld abseilen of in de bergen hiken? Dan heeft u de aanvullende dekking Wintersport en gevaarlijke sporten nodig. 

Naar Reisverzekering

Meer informatie

Bent u op zoek naar aanvullende informatie over onze verzekeringen? Stel ons gerust al uw vragen! Neem direct contact met ons op. Wij helpen u graag. 

 

Over de auteur

Willie begon haar schrijfcarrière als redacteur bij een computerblad. Daar heeft ze geleerd om pittige onderwerpen toegankelijk te maken voor het grote publiek. Ook bij Generali zorgt zij er graag voor dat teksten begrijpelijk zijn voor iedereen. Naast schrijven houdt Willie van schilderen en bezoekt ze graag musea in haar vrije tijd.GERELATEERDE BLOGS

Alternatieve brandstoffen

Alternatieve brandstoffen

Door MIEKE FRANSEN - VERHOEF

Rijden op een alternatieve brandstof, betekent schoon en groen rijden. Dat is niet alleen goed voor het milieu. Ook voor onze gezondheid. De vraag ‘Waarom alternatieve brandstoffen?’ is hiermee beantwoord. Maar wat zijn dan groene brandstoffen voor auto’s? Ontdek de top 5.

Wetswijziging Wegenverkeerswet 1994

Wetswijziging Wegenverkeerswet 1994

Door WILLIE BRAKELS

Minister Blok (demissionair minister van Veiligheid en Justitie) bereidt een wetsvoorstel voor om de Wegenverkeerswet 1994 aan te passen. Hij wil op een andere manier invulling geven aan het begrip roekeloosheid. Bovendien wil minister Blok de strafmaat van een aantal ernstige verkeersdelicten verhogen.

Late zomervakantie

Late zomervakantie

Door WILLIE BRAKELS

Voor velen zit de zomervakantie er inmiddels op. U mag weer naar het werk, de kinderen weer naar school. Het voelt alsof de zomer al voorbij is, terwijl de herfst toch echt pas 21 september ingaat. Weet u hoe u het langst van de zomer geniet? Door laat in het zomerseizoen op vakantie te gaan. De 6 voordelen van de late zomervakantie.