voorkom oververhitting auto

Voorkom oververhitting auto

Door Willie Brakels
Gepubliceerd op

Hitte in de auto. De binnentemperatuur stijgt bij een warme buitentemperatuur sneller dan u denkt. Blijft een witte auto werkelijk koeler dan een zwarte? En wat zijn de technische gevolgen van oververhitting voor de auto?

Gevolgen van hitte in auto

Af en toe stijgt in ons land de temperatuur naar tropische hoogten. In uw geparkeerde auto stijgt de temperatuur heel snel naar een ondraaglijke hitte. Is het buiten 27 graden? Dan is het na 10 minuten al 37 graden in de auto. U kunt dus absoluut geen kind of dier achterlaten in de auto om even snel een boodschap te halen. Want die paar minuten kunnen al fataal uitpakken. Dat blijkt elk jaar opnieuw. Eind mei heeft de politie in Limburg een baby moeten redden uit een in de volle zon geparkeerde auto. De kleine maakt het gelukkig goed. Een week eerder kwam de hulp voor een hond helaas te laat.

Invloed op rijgedrag

De Vlaamse Automobilistenbond, VAB, heeft de invloed van hitte in een auto op de chauffeur getest. Het effect blijkt vergelijkbaar met rijden onder invloed. Rijden in een te hete auto leidt volgens de VAB tot het verlies van aandacht. De reactiesnelheid daalt en de chauffeur heeft een korter lontje. 

Ook uit een onderzoek van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat hitte invloed heeft op het rijgedrag. Naarmate de temperatuur stijgt, reageren chauffeurs emotioneler op situaties op de weg. Dit kan leiden tot roekelozer rijgedrag, met een hogere kans op ongevallen tot gevolg. Gaat u rijden tijdens hitte? Neem dan regelmatig een pauze. Wissel indien mogelijk van chauffeur, want de warmte is extra vermoeiend voor de bestuurder. 

Hitte in auto bestrijden

Hitte voorkomen in de auto is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Parkeren in de schaduw is natuurlijk advies nummer 1. Maar dit is niet altijd mogelijk. Want kunt u nog meer doen om de hitte te bestrijden?

  • Plaats een zonnescherm op uw voorruit. En plaats zonnewering aan de binnenkant van de zijraampjes
  • Laat eerst een paar minuten uw auto ventileren voordat u wegrijdt. Zet alle deuren open. Zo kan de ergste hitte ontsnappen
  • Maak gebruik van uw airco, maar zet deze niet te koud. De overgang naar buiten moet niet te groot zijn. Bovendien is een hardwerkende airco niet goed voor de temperatuur van de motor

Meer tips om het koel te houden in de auto

Oververhitting en technische gevolgen

Hitte heeft ook invloed op de auto zelf. Daarom is het belangrijk uw auto goed te verzorgen in de zomer. Waar moet u op letten? 

 • Let op de hoeveelheid koelvloeistof
 • Verwijder bladeren en ander vuil onder de motorkap
 • Let goed op de bandendruk
 • Zet de airconditioning niet op het maximum
 • Rijd zo min mogelijk korte ritten 

Welke technische problemen kunnen het gevolg zijn van oververhitting? 

 • Klapband
  Een klapband bij zeer warm weer is vaak het gevolg van een te lage bandenspanning. Te zachte banden kunnen de banden erg verhitten. Hierdoor kunnen ze klappen
 • Kapot koelsysteem
  Bij warm weer kan het koelsysteem van uw auto in de problemen raken. U ziet op uw dashboard de temperatuurmeter van de motor in het rood stijgen. Is dit het geval? Het klinkt vreemd, maar zet dan de verwarming op de hoogste stand. Zo kan de motorwarmte ontsnappen. Draai uw ramen omlaag, zodat de temperatuur in de auto niet nog meer oploopt. Helpt dit niet? Stop dan zo snel mogelijk op een schaduwrijke plek. Het kan zijn dat u een lek heeft in de koelvloeistoftank. Dit kunt u pas controleren als de motor flink is afgekoeld, want anders kunt u zich branden. Wacht minstens een half uur. Lijkt er een lek te zijn? Bel dan uw pechhulpdienst
 • Accu
  Uw auto moet met hitte harder werken om de motor te koelen. Ook de airco vereist meer koelcapaciteit van de auto dan gebruikelijk. Hierdoor is het verbruik veel hoger. Korte afstanden rijden is ook niet verstandig bij warm weer. De accu krijgt dan niet de kans op weer volledig op te laden. Terwijl ze harder moeten werken door de hitte
 • Schokkende auto
  Rijdt u met een vrij lege tank, dan kunnen er luchtbellen ontstaan. Hierdoor kan uw auto gaan schokken. Let op: tank uw auto ook weer niet overvol. Door de warmte zet benzine uit en kan de tank overlopen 

Witte of zwarte kleding?

Wit reflecteert de straling van de zon en zwart absorbeert de straling. Daarom is het in heel hete landen slimmer om wijde, zwarte kleding te dragen. Witte kleding houdt weliswaar warmte van buiten tegen, maar voert ook geen lichaamswarmte af. Onder uw kleding wordt het dus alleen maar warmer. Zwarte kleding absorbeert meer warmte dan witte kleding als de omgeving warmer is dan uw lichaamstemperatuur. Bij auto’s is geen sprake van het afvoeren van warmte van binnen. Is een witte auto dan toch koeler dan een zwarte auto? 

Witte auto of zwarte auto?

In 2014 heeft de Belgische VAB getest hoe snel de temperatuur binnen de auto stijgt. Er werden 3 auto’s de hele dag in de zon geplaatst: 1 witte, 1 donkere en 1 donkere met zonnescherm op de voorruit. In de witte auto stijgt de temperatuur iets minder snel dan in de andere auto’s, maar het scheelt slechts 10%. Het scherm heeft geen invloed op de binnentemperatuur. Maar wel op de temperatuur van het interieur. Na 1 uur was het stuur van de witte auto 61 graden Celsius en van de donkere auto 64 graden. De stuur van de auto met zonnescherm lag een stuk lager: 43 graden Celsius. 

Hulp bij oververhitting

Zijn er personen in nood door oververhitting? Bel dan onmiddellijk 112. Bij dieren in nood belt u 144. Heeft u technische problemen door de hitte in de auto? Neem dan contact op met uw pechhulpdienst. Wist u dat wij ook een pechhulpdienst bieden? De aanvullende verzekering Pechhulp Nederland of Pechhulp Europa kunt u bij uw Generali Autoverzekering afsluiten. 

Naar Pechhulp

Contact bij pech

Heeft u pech? Bel dan onze Pechhulp. U bereikt de Generali Help Service 24 uur per dag via telefoonnummer (+31) (0)20 660 44 88.

 

Over de auteur

Willie begon haar schrijfcarrière als redacteur bij een computerblad. Daar heeft ze geleerd om pittige onderwerpen toegankelijk te maken voor het grote publiek. Ook bij Generali zorgt zij er graag voor dat teksten begrijpelijk zijn voor iedereen. Naast schrijven houdt Willie van schilderen en bezoekt ze graag musea in haar vrije tijd.GERELATEERDE BLOGS

Alternatieve brandstoffen

Alternatieve brandstoffen

Door MIEKE FRANSEN - VERHOEF

Rijden op een alternatieve brandstof, betekent schoon en groen rijden. Dat is niet alleen goed voor het milieu. Ook voor onze gezondheid. De vraag ‘Waarom alternatieve brandstoffen?’ is hiermee beantwoord. Maar wat zijn dan groene brandstoffen voor auto’s? Ontdek de top 5.

Wetswijziging Wegenverkeerswet 1994

Wetswijziging Wegenverkeerswet 1994

Door WILLIE BRAKELS

Minister Blok (demissionair minister van Veiligheid en Justitie) bereidt een wetsvoorstel voor om de Wegenverkeerswet 1994 aan te passen. Hij wil op een andere manier invulling geven aan het begrip roekeloosheid. Bovendien wil minister Blok de strafmaat van een aantal ernstige verkeersdelicten verhogen.

Zomerklaar voor vakantie

Zomerklaar voor vakantie

Door WILLIE BRAKELS

Klaar voor de zomer? Kijk dan ook of spullen er klaar voor zijn. Ga voor de zomervakantie uw auto zomerklaar maken. Neemt u een tent mee? Of reist u met een caravan of camper? Ook deze controleert u voor vertrek.