gele praatpalen verdwijnen

Gele praatpalen verdwijnen

Door Willie Brakels
Gepubliceerd op

Per 1 juli verdwijnen de bekende gele praatpalen langs de Nederlandse snelwegen. Logisch, denkt u waarschijnlijk. Want wie heeft er geen mobiele telefoon bij zich. Maar wat als u geen bereik heeft? Of de telefoon leeg is? Tips om uw pechhulp toch te bereiken in geval van nood.

Gele praatpalen verdwijnen

Zo’n 40 jaar lang bieden de gele praatpalen in heel Nederland uitkomst bij pech. Al vanaf 1977 is er een landelijke dekking, met om de 2 kilometer een praatpaal. Op de hectometerpaaltjes in de berm staat met een pijl aangegeven in welke richting de dichtstbijzijnde is. Zo hoeft een pechvogel nooit langer dan 1 kilometer te lopen. Per 1 juli verdwijnen de palen. Waarom? Er wordt minder gebruik van gemaakt, terwijl het onderhouden van de palen zelf en van het mobiele netwerk bijna 1 miljoen euro per jaar kost. 

Contact met alarmcentrale

Er staan nu nog ongeveer 3.300 gele praatpalen langs de snelwegen in Nederland. Via zo’n praatpaal maakt u direct contact met de alarmcentrale van de ANWB. Deze alarmcentrale weet meteen waar u zich bevindt. De afgelopen jaren is er steeds minder gebruikgemaakt van de praatpalen. De meeste automobilisten bereiken hun pechhulp via de mobiele telefoon. Daarnaast zal het aantal auto’s met geautomatiseerde noodsystemen, zoals e-call (emergency call) of b-call (breakdown call), de komende jaren toenemen. 

Hoe regelt u Pechhulp?

Via de gele praatpalen bereikt u enkel de alarmcentrale van de ANWB. Een andere pechdienst dan de Wegenwacht kunt u niet via de praatpaal ‘bellen’. Heeft u een pechhulpservice via de merkgarantie van uw auto? Dan belt u het best deze service met uw mobiele telefoon als u met pech langs de kant van de weg staat. Behalve de Wegenwacht en de pechhulpservice van uw merkgarage kunt u ook kiezen voor onze aanvullende dekking Pechhulp

Naar Pechhulp

Tips bij pech langs de weg

  • Probeer bij pech op een parkeerplaats of bij een tankstation te parkeren
  • Neem een mobiele telefoon en eventueel een powerbank mee. Of leg een oud prepaidmodel als reservetelefoon in uw handschoenenvakje. Vergeet niet een autolader om tijdens het rijden op te laden
  • Zorg dat u de gegevens van uw Pechhulp bij u heeft. Geef deze een vast plekje in de auto
  • Ga altijd achter de vangrail staan met uw veiligheidshesje aan, ook als u uw Pechhulp niet kunt bereiken. Loop nooit de weg op om andere weggebruikers staande te houden. En ga niet langs de snelweg lopen of oversteken om een pompstation te bereiken. Overdag inspecteren weginspecteurs van Rijkswaterstaat geregeld de weg. U zult dan niet heel lang onopgemerkt blijven staan. Bovendien komt er steeds meer cameratoezicht op snelwegen 

Lees meer over veiligheid en pech onderweg

Meer informatie

Wilt u meer informatie over onze aanvullende dekking Pechhulp? Neem gerust contact met ons op. Wij beantwoorden graag al uw vragen.

 

Over de auteur

Willie begon haar schrijfcarrière als redacteur bij een computerblad. Daar heeft ze geleerd om pittige onderwerpen toegankelijk te maken voor het grote publiek. Ook bij Generali zorgt zij er graag voor dat teksten begrijpelijk zijn voor iedereen. Naast schrijven houdt Willie van schilderen en bezoekt ze graag musea in haar vrije tijd.GERELATEERDE BLOGS

Alternatieve brandstoffen

Alternatieve brandstoffen

Door MIEKE FRANSEN - VERHOEF

Rijden op een alternatieve brandstof, betekent schoon en groen rijden. Dat is niet alleen goed voor het milieu. Ook voor onze gezondheid. De vraag ‘Waarom alternatieve brandstoffen?’ is hiermee beantwoord. Maar wat zijn dan groene brandstoffen voor auto’s? Ontdek de top 5.

Wetswijziging Wegenverkeerswet 1994

Wetswijziging Wegenverkeerswet 1994

Door WILLIE BRAKELS

Minister Blok (demissionair minister van Veiligheid en Justitie) bereidt een wetsvoorstel voor om de Wegenverkeerswet 1994 aan te passen. Hij wil op een andere manier invulling geven aan het begrip roekeloosheid. Bovendien wil minister Blok de strafmaat van een aantal ernstige verkeersdelicten verhogen.

Zomerklaar voor vakantie

Zomerklaar voor vakantie

Door WILLIE BRAKELS

Klaar voor de zomer? Kijk dan ook of spullen er klaar voor zijn. Ga voor de zomervakantie uw auto zomerklaar maken. Neemt u een tent mee? Of reist u met een caravan of camper? Ook deze controleert u voor vertrek.