alternatieve brandstof

Alternatieve brandstoffen

Door Mieke Fransen - Verhoef
Gepubliceerd op

Rijden op een alternatieve brandstof, betekent schoon en groen rijden. Dat is niet alleen goed voor het milieu. Ook voor onze gezondheid. De vraag ‘Waarom alternatieve brandstoffen?’ is hiermee beantwoord. Maar wat zijn dan groene brandstoffen voor auto’s? Ontdek de top 5.

Schone brandstof

Groen en schoon rijden wordt steeds toegankelijker. Het aantal hybride en elektrische auto’s op de weg is de afgelopen jaren behoorlijk gestegen. De voormalige 15% bijtellingregel voor hybride leaseauto’s is hier mede verantwoordelijk voor. De Vereniging van Nederlandse Autoleasemaatschappijen berichtte eerder dit jaar dat de CO2-uitstoot door leaseauto’s dit jaar weer is gestegen. Een gevolg van het afschaffen van de aantrekkelijke bijtellingspercentage.

Bijtellingregels

Een schone auto rijden bleek voor leaserijders eerder een financiële kwestie dan een overtuiging vanuit duurzaamheid. Sinds de afschaffing van de 15% bijtellingsregel, zijn er 2 bijtellingspercentages over:

Bijtelling in %

Aantal gram CO2-uitstoot per kilometer

4

0

22

Meer dan 0

 

Top 5 alternatieve brandstoffen

Of u nu een leaseauto of particulier een auto rijdt, een auto die rijdt op een alternatieve brandstof is beter voor uw gezondheid en voor het milieu. Dit is de top 5 groene brandstoffen.

1. Elektriciteit

Elektrisch rijden staat met stip op 1 als het gaat om de gezondheid en het klimaat, blijkt uit een factsheet van Natuur en Milieu. Want geen verbrandingsmotor en een CO2-uitstoot van bijna 0. Een elektrische auto kopen, is duurder dan een auto die op ‘reguliere’ brandstof rijdt, maar in gebruik is de elektrische auto voordeliger. Niet alleen in brandstof, ook in onderhoud, motorrijtuigenbelasting en BPM.

2. Waterstof

Ook auto’s die op waterstof rijden hebben geen verbrandingsmotor en dus geen uitstoot van schadelijke stoffen. Voordeel: waterstof tanken gaat sneller dan elektrisch opladen. Klinkt goed. Maar er zijn ook nadelen. Het produceren van waterstof kost nu nog veel energie en de tankmogelijkheden zijn nog minimaal. Daar komt verandering in. Want op de website van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu lees ik dat Nederland € 14,2 miljoen subsidie krijgt voor projecten waarbij de infrastructuur voor alternatieve brandstoffen wordt gerealiseerd. Onder andere voor ‘tankstations’ voor auto’s die op waterstof of elektrisch rijden.

3. Hybride auto’s

Een hybride auto kan rijden op verschillende technieken. Bijvoorbeeld met de combinatie benzinemotor en elektrisch rijden. Dit maakt dat een hybride auto op een alternatieve brandstof kan rijden. Vaak is dit elektrisch. Hierdoor is de CO2-uitstoot lager dan auto’s met alleen een reguliere verbrandingsmotor. Hoeveel de uitstoot lager is hangt af van het aantal kilometers dat u op groene brandstof rijdt.

4. CNG (aardgas)

CNG is de afkorting van Compressed Natural Gas. CNG is samengeperst aardgas. Volgens Natuur en Milieu is de uitstoot 15% minder dan bij benzine. Bio-CNG kan de uitstoot tot 80% verminderen. Nadeel is dat nog niet veel pompstations CNG aanbieden. CNG is schoner dan LPG.

5. Zonne-energie

Rijden op zonne-energie? In 2019 komen er 10 Lightyears One op de markt. Een commerciële gezinsauto op zonne-energie ontwikkeld door Atlas Technologies. Een deel van de medewerkers van Atlas Technologies werkte als student van TU Eindhoven aan de gezinszonne-auto Stella. U koopt een Lightyear One voor € 119.000,- exclusief BTW.  Dan heeft u een elektrische auto met vierwielaandrijving bedekt met zonnepanelen. In een zonnig klimaat kan de auto maanden rijden zonder te worden opgeladen. Vergelijking: in Californië kan de auto zo’n 20 duizend kilometer op zonne-energie rijden. In Nederland is dat de helft. Interesse in een Lightyear One? Naar verluid zijn er al 5 Lightyears One besteld.

Duurzame auto verzekeren

Een duurzame auto kunt u meestal gewoon verzekeren met onze Autoverzekering. Voor de Tesla geldt een uitzondering. Het alarmsysteem van Tesla conflicteert met onze alarmeisen. De Tesla 3 die in 2018 uitkomt, kunt u wel bij ons verzekeren.

Meer over Tesla verzekeren

Rijden op schone brandstoffen

Kiest u voor duurzaam, groen en schoon rijden? Het aanbod in alternatieve brandstoffen wordt steeds groter. En door de subsidie die het ministerie van Milieu en Infrastructuur vanuit Brussel heeft ontvangen wordt het de komende jaren ook steeds laagdrempeliger om de alternatieve brandstoffen te kunnen tanken. Zo wordt de wereld waarin gezondheid en milieu samenkomen, steeds een beetje groener. Mede dankzij de alternatieve brandstoffen. 

TIPS EN AANBIEDINGEN ONTVANGEN 

Schrijf u nu in voor de Generali nieuwsbrief en ontvang maandelijks leuke acties, aanbiedingen, tips en informatie over verzekeringen.

Ja, ik wil de nieuwsbrief ontvangen

 

 

Over de auteur

Creatieve contentspecialist met een voorliefde voor SEO, bloggen en linkbuilding, dat is Mieke. Naast online copywriter is Mieke ook mama, foodie, levensgenieter en ideeën-schieter. Quote: ‘Als je doet wat je leuk vindt, hoef je nooit te werken’ - Gandhi.GERELATEERDE BLOGS

Wetswijziging Wegenverkeerswet 1994

Wetswijziging Wegenverkeerswet 1994

Door WILLIE BRAKELS

Minister Blok (demissionair minister van Veiligheid en Justitie) bereidt een wetsvoorstel voor om de Wegenverkeerswet 1994 aan te passen. Hij wil op een andere manier invulling geven aan het begrip roekeloosheid. Bovendien wil minister Blok de strafmaat van een aantal ernstige verkeersdelicten verhogen.

Zomerklaar voor vakantie

Zomerklaar voor vakantie

Door WILLIE BRAKELS

Klaar voor de zomer? Kijk dan ook of spullen er klaar voor zijn. Ga voor de zomervakantie uw auto zomerklaar maken. Neemt u een tent mee? Of reist u met een caravan of camper? Ook deze controleert u voor vertrek.

Oververhitting voorkomen

Oververhitting voorkomen

Door WILLIE BRAKELS

Hitte in de auto. De binnentemperatuur stijgt bij een warme buitentemperatuur sneller dan u denkt. Blijft een witte auto werkelijk koeler dan een zwarte? En wat zijn de technische gevolgen van oververhitting voor de auto?