ernstige verkeersdelicten

Ernstige verkeersdelicten en roekeloosheid strenger bestraffen

Door Willie Brakels
Gepubliceerd op

Minister Blok (demissionair minister van Veiligheid en Justitie) bereidt een wetsvoorstel voor om de Wegenverkeerswet 1994 aan te passen. Hij wil op een andere manier invulling geven aan het begrip roekeloosheid. Bovendien wil minister Blok de strafmaat van een aantal ernstige verkeersdelicten verhogen.

Ernstige verkeersdelicten te laag bestraft

Uit het onderzoek blijkt dat over het algemeen de opgelegde bestraffingen passen bij de ernst van een verkeersdelict. In andere woorden: des te erger het verkeersdelict is, des te hoger de straf uitvalt. Maar bij een aantal specifieke verkeersfouten ligt het niveau van bestraffing te laag, volgens experts die het onderzoek hebben besproken. Het betreft de volgende verkeersdelicten: 

  • Rijden onder invloed
  • Doorrijden na een ongeval
  • Rijden tijdens een rijontzegging
  • Rijden zonder geldig rijbewijs 

Duidelijkheid begrip roekeloosheid

In de wet staat momenteel niet duidelijk omschreven wat roekeloos rijgedrag inhoudt. Hierdoor komt het voor dat een rechter besluit dat roekeloosheid niet is bewezen, waardoor een straf lager uitvalt. En dat is zuur voor nabestaanden die bijvoorbeeld een kind hebben verloren aan een straatracer. Daarom wil minister Blok de Wegenverkeerswet 1994 wijzigen. Blok baseert zich bij het wetsvoorstel op de resultaten van een onderzoek naar de straftoemeting bij ernstige verkeersdelicten. U vindt deze onderzoeksresultaten op www.rijksoverheid.nl. 

Gevolgen voor uw autoverzekering?

In de voorwaarden van uw autoverzekering staat nu dat u geen schadevergoeding ontvangt in bepaalde situaties. U bent onverzekerd als u gaat rijden zonder geldig rijbewijs, tijdens een rijontzegging of onder invloed. Ook roekeloos rijgedrag is uitgesloten. Bij alle verzekeraars gelden deze uitsluitingen. 

In de praktijk is het lastig voor een verzekeraar om zich op roekeloosheid te beroepen. De roekeloosheid moet immers wel bewezen zijn. En omdat een rechter daar zelden toe besluit, komt het sporadisch voor dat een verzekeraar dekking ontzegt wegens roekeloos rijgedrag. Alleen bij bewezen roekeloosheid kan een verzekeraar besluiten de schade aan uw eigen auto niet te vergoeden en een schadevergoeding aan de tegenpartij op u te verhalen. Leidt de wetswijziging tot meer bewezen roekeloosheid? Dan zal dit in de toekomst vaker kunnen voorkomen.

 

Over de auteur

Willie begon haar schrijfcarrière als redacteur bij een computerblad. Daar heeft ze geleerd om pittige onderwerpen toegankelijk te maken voor het grote publiek. Ook bij Generali zorgt zij er graag voor dat teksten begrijpelijk zijn voor iedereen. Naast schrijven houdt Willie van schilderen en bezoekt ze graag musea in haar vrije tijd.GERELATEERDE BLOGS

Alternatieve brandstoffen

Alternatieve brandstoffen

Door MIEKE FRANSEN - VERHOEF

Rijden op een alternatieve brandstof, betekent schoon en groen rijden. Dat is niet alleen goed voor het milieu. Ook voor onze gezondheid. De vraag ‘Waarom alternatieve brandstoffen?’ is hiermee beantwoord. Maar wat zijn dan groene brandstoffen voor auto’s? Ontdek de top 5.

Zomerklaar voor vakantie

Zomerklaar voor vakantie

Door WILLIE BRAKELS

Klaar voor de zomer? Kijk dan ook of spullen er klaar voor zijn. Ga voor de zomervakantie uw auto zomerklaar maken. Neemt u een tent mee? Of reist u met een caravan of camper? Ook deze controleert u voor vertrek.

Oververhitting voorkomen

Oververhitting voorkomen

Door WILLIE BRAKELS

Hitte in de auto. De binnentemperatuur stijgt bij een warme buitentemperatuur sneller dan u denkt. Blijft een witte auto werkelijk koeler dan een zwarte? En wat zijn de technische gevolgen van oververhitting voor de auto?