Autoschade claimen - wel of niet?

Claimt u schade aan uw auto waarvoor u zelf aansprakelijk bent of schade door vandalisme, dan kunt u schadevrije jaren kwijtraken. Hierdoor gaat uw premie omhoog. Daarom is het soms verstandiger om een kleine schade zelf te betalen. Waar moet u op letten bij het claimen van autoschade?

Kleine schade zelf betalen 

Heeft uw auto schade opgelopen die, als u deze claimt, gevolgen heeft voor uw premie? Dan kunt u ervoor kiezen om de schade zelf te betalen. Het is verstandig om een schade zelf te betalen als het schadebedrag laag is en de extra premie die u de komende jaren gaat betalen hoger is dan het schadebedrag. En u natuurlijk in staat bent om het schadebedrag zelf te betalen. 

2 schades kort achter elkaar 

Het kan ook verstandig zijn om schade zelf te betalen als u kort na elkaar 2 schades heeft veroorzaakt. Want claimt u in 1 jaar 2 schades, dan zakt u 10 treden op de Bonus/Malus-ladder en raakt u veel premiekorting kwijt. Door 1 van die schades zelf te betalen voorkomt u een dubbele premieverhoging. U zakt namelijk: 

  • 5 treden / schadevrije jaren bij 1 schuldschade in 1 verzekeringsjaar
  • 10 treden / schadevrije jaren bij 2 schuldschades in 1 verzekeringsjaar
  • 15 treden / schadevrije jaren bij 3 schuldschades in 1 verzekeringsjaar
  • 20 treden / schadevrije jaren bij 4 of meer schuldschades in 1 verzekeringsjaar 

Schades zonder gevolgen 

Bepaalde schades aan uw auto kunt u claimen zonder dat dit invloed heeft op uw trede op de Bonus/Malus-ladder en dus op uw Bonus/Malus-korting: 

Informeer bij uw verzekeraar 

Als u twijfelt of een autoschade gevolgen heeft voor uw Bonus/Malus-korting, neem dan even contact met ons op. U hoeft niet bang te zijn dat wij uw vraag dan als een schadeclaim zien. Zolang u niet claimt, krijgt u geen schadevergoeding en blijft uw premiekorting ongewijzigd. Of u nu wel of niet een schade heeft. 

Schadevergoeding terugbetalen 

Hebben wij al een schade van u vergoed, maar wilt u deze bij nader inzien toch liever zelf betalen? Bij Generali en de meeste andere verzekeraars kunt u er na een schadevergoeding voor kiezen om de schade alsnog zelf te betalen. In dat geval betaalt u de bedragen die wij u en de tegenpartij hebben vergoed aan ons terug. Dit kan binnen 12 maanden nadat de schade is afgewikkeld. Daardoor kunt u voorkomen dat uw premie omhoog gaat en u schadevrije jaren verliest. 

Meer informatie 

Generali maakt verzekeren graag helder. Daarom geven wij ook online uitleg en antwoord op allerlei vragen. Wilt u meer weten over schade claimen of heeft u andere vragen? Neem gerust contact met ons op. Dat kan telefonisch, per e-mail, via de chat en via het webformulier. Wat voor u prettig is. Hoe u ons ook benadert, wij geven antwoord op uw vragen en bieden u praktische hulp en advies als u dat nodig heeft. Ook dat is verzekerd zijn van alle aandacht. 

Meer tips bij autoschade

 

Deze tekst is geschreven op basis van de huidige polisvoorwaarden. Gelden deze voorwaarden niet voor u? Dan zijn de oude polisvoorwaarden van toepassing. Deze vindt u bij onze overige verzekeringen.