WA Autoverzekering

De WA verzekering auto is verplicht voor iedereen die een auto op zijn naam heeft staan. Deze verzekering heet ook wel Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA). Deze autoverzekering dekt schade die u met uw auto veroorzaakt bij anderen. Zowel schade aan personen als aan voertuigen.


Wa autoverzekering verplicht 

Uw auto moet altijd verzekerd zijn, tenzij u het kenteken heeft laten schorsen bij de RDW en de auto niet op de openbare weg heeft staan. Een Autoverzekering is dus verplicht. U moet uw auto minimaal WA verzekeren. U kunt ook kiezen voor de uitgebreidere autoverzekeringen, zoals WA Plus beperkt casco of All Risk. De verplichte WA dekking maakt onderdeel uit van deze uitgebreide autoverzekeringen. 

Bereken uw premie

WA verzekering betekenis

WA is een afkorting van Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering is dus wettelijk verplicht. Uw auto mag niet onverzekerd zijn. Met een WA verzekering vergoedt uw verzekeraar schade die u bij een ander veroorzaakt. Zowel aan spullen als aan personen. De WA autoverzekering is de basisverzekering: de minst uitgebreide.

Schade aan anderen

Met een WA verzekering bent u verzekerd tegen schade die u met uw auto aan anderen of andermans eigendommen toebrengt en waarvoor u aansprakelijk bent. Als u bijvoorbeeld een andere auto aanrijdt, krijgt de bestuurder van die auto de schade aan zijn of haar auto vergoed. Die persoon krijgt ook een vergoeding voor eventueel opgelopen letsel, zoals een whiplash.

Wat dekt wa verzekering 

Schade die u anderen toebrengt met uw auto of met een aan uw auto gekoppelde aanhangwagen, caravan of vouwwagen, is met de WA Autoverzekering verzekerd. Het gaat dan om alle schade aan alle direct betrokken personen en spullen. Dus als u bijvoorbeeld met uw auto een aanrijding veroorzaakt met een andere auto, vergoeden wij de schade en het letsel aan de: 

 • Andere auto
 • Bestuurder van de andere auto
 • Passagiers in de andere auto en hun spullen
 • Passagiers in de eigen auto en hun spullen 

WAT IS niet VERZEKERD 

Met de WA Autoverzekering is schade aan uw eigen auto niet verzekerd. Denkt u hierbij aan: 

 • Ruitschade
 • Brandschade
 • Diefstal, inbraak en joyriding
 • Schade door storm, hagel, overstroming
 • Vandalisme
 • Schade door slippen, omslaan en te water raken
 • Schade door een botsing met loslopende dieren of vogels
 • Schade door een door uzelf veroorzaakte aanrijding 

Meer over de dekkingen leest u in de voorwaarden WA verzekering.

Waar bent u verzekerd?

De WA autoverzekering is geldig in Nederland en bijna alle landen van Europa. In welke landen u bent verzekerd vindt u op de groene kaart die u ontvangt na het online afsluiten van een autoverzekering. 

Wie is verzekerd

Uw autoverzekering is verbonden aan uw autokenteken. Iedereen met een geldig rijbewijs die met uw toestemming uw auto gebruikt, is in principe verzekerd. Meer informatie over wie is verzekerd met uw autoverzekering.

Maximale vergoeding bij schade

De maximale vergoeding voor een schade die onder de dekking van de WA verzekering valt, is: 

 • € 2,5 miljoen voor de schade aan andermans spullen
 • € 7,5 miljoen voor de letselschade van andere personen 

wanneer WA dekking 

WA is de voordeligste optie, maar ook de meest beperkte. Soms is de dekking ook voldoende. Bijvoorbeeld als u een oude auto heeft en deze niet meer zoveel waard is. Of de WA Autoverzekering voor u de gewenste dekking biedt, is een belangrijke overweging. Wij adviseren u hier graag over

Wilt u zich bijvoorbeeld wél verzekeren tegen door uzelf veroorzaakte schade aan uw eigen auto of letsel van inzittenden van uw auto, dan is een uitgebreidere dekking raadzaam. Als u bijvoorbeeld de WA autoverzekering aanvult met een Schadeverzekering Inzittenden, dan zijn u en eventuele passagiers zélf ook verzekerd voor schade die u veroorzaakt. Wij vergoeden dan de financiële schade van de inzittenden van uw auto die bij het ongeval blijvend invalide raken of overlijden. 

Waarom verplicht

De WA autoverzekering is verplicht, omdat een door u veroorzaakte schade hoog kan oplopen. Denk aan bijvoorbeeld total loss van een auto door uw schuld. Bij een nieuwe auto moet u dan al snel denken aan bedragen tussen de € 20.000,- en € 70.000,-. Ook als iemand door uw schuld letselschade oploopt en zijn leven niet meer kan werken, kan de schade in de honderdduizenden euro’s lopen. De meeste mensen hebben niet zoveel geld om bij anderen veroorzaakte schade te kunnen betalen.  

Wanneer WA Plus beperkt casco 

WA Plus is minder uitgebreid dan Allrisk, maar uitgebreider dan de basisdekking WA. WA Plus dekt onder andere ruitschade, brandschade, vandalisme en diefstal. Wilt u niet het financieel risico lopen dat uw auto beschadigd raakt door vandalisme? Of parkeert u uw auto vaak op straat en wilt u dat doen met de wetenschap dat schade door diefstal is gedekt? Dan is WA Plus mogelijk een aantrekkelijkere keuze dan WA.   

Wanneer All Risk verzekeren

Is uw auto nog niet zo oud en heeft deze een hoge dagwaarde? Of kunt of wilt u autoschade, al dan niet door uzelf veroorzaakt, niet zelf betalen? Dan is het verstandig om voor de All Risk Autoverzekering te kiezen. Andere redenen om voor All Risk te kiezen: 

 • U heeft voor uw werk een representatieve auto nodig, maar u heeft niet genoeg spaargeld om een soortgelijke auto te kunnen kopen als deze wegvalt. Total loss door eigen schuld is alleen verzekerd bij All Risk
 • U heeft uw auto op afbetaling gekocht. Bij total loss door eigen schuld krijgt u zonder All Risk verzekering geen vergoeding en blijft u met een schuld zitten 

Voorbeeld
Pieter kocht zijn auto op afbetaling. Omdat hij overtuigd is van zijn rijvaardigheid, besluit hij deze WA te verzekeren. Toch gaat het mis: hij ziet de auto voor hem te laat en knalt met een flinke vaart achterop. De schade aan zijn auto is enorm. En hij moet deze schade zelf betalen. Maar geld voor de reparatie heeft hij eigenlijk niet, want hij heeft het geld nodig voor het afbetalen van de auto. Met de All Risk autoverzekering had hij zijn schade wel vergoed gekregen. 

 •  De meeste autoschades ontstaan door een aanrijding. De All Risk Autoverzekering heeft de uitgebreidste dekking: ook als u zelf een botsing of een aanrijding veroorzaakt, is de schade aan uw eigen auto verzekerd. De financiële impact van deze schade is vaak groot. Dus als u de meeste zekerheid wilt, kiest u voor All Risk. 

Aanvullende dekking 

De WA verzekering is de verplichte basisdekking en vergoedt geen schade aan uw eigen auto. Als u meer zekerheid wilt, dan kunt u uitbreiden met aanvullende verzekeringen. U kunt kiezen uit de volgende aanvullende verzekeringen: 

Voorbeeld WA Schade 

In welke situaties heeft u iets aan de WA autoverzekering? We hebben op een rij gezet bij welke schadegevallen een WA handig is.   

 • Parkeerschade
  Tijdens het inparkeren is een foutje zo gemaakt. Bijvoorbeeld omdat u de parkeerruimte te ruim inschat of omdat uw het portier te ver open zwaait. Gelukkig is schade aan anderen gedekt met de WA verzekering
 • Kop-staartbotsing
  Een kop-staartbotsing is op onze drukke wegen een van de meest voorkomende ongelukken. Als u in een file even niet oplet, dan zit u zo op uw voorganger
 • Auto uitgeleend en aanrijding
  De verplichte WA verzekering is gekoppeld aan uw auto. Als u uw auto uitleent aan iemand anders dan is deze gewoon verzekerd via uw WA verzekering. Alleen schade aan anderen is verzekerd, schade aan uw eigen auto niet  

Wa verzekering persoon 

Bent u op zoek naar een WA verzekering voor een persoon? Dat is iets anders de WA Autoverzekering. Met de WA verzekering persoon wordt de Aansprakelijkheidsverzekering particulieren (AVP) bedoeld. Deze verzekering biedt dekking bij een schade die u per ongeluk bij anderen aanricht. Als u zoon per ongeluk een bal bij de buren door de ruiten schiet of als u een glas rode wijn op de houten vloer van vrienden laat vallen.  

Meer informatie 

Wilt u meer informatie over de Generali Autoverzekering of het afsluiten daarvan? Neem dan gerust contact met ons op. Wij beantwoorden uw vragen graag en geven praktische hulp of advies als u dat nodig heeft. Met alle aandacht voor uw persoonlijke situatie. Dat kan telefonisch, maar ook per e-mail, Twitter, chat of webformulier. 

Heeft u een adviseur? Dan kunt u deze verzekering natuurlijk ook via uw adviseur afsluiten. Ook met vragen kunt u bij uw adviseur terecht. Wilt u uw verzekeringszaken door een adviseur laten regelen, maar heeft u nog geen adviseur? Hier vindt u eenvoudig en snel een adviseur bij u in de buurt

Bereken uw premieDeze tekst is geschreven op basis van de huidige polisvoorwaarden
.  Gelden deze voorwaarden niet voor u? Dan zijn de oude polisvoorwaarden van toepassing. Deze vindt u bij onze overige verzekeringen.