Schade verhalen - hoe werkt dat?

Heeft u de Generali WA of WA Plus Autoverzekering zonder aanvullende Rechtsbijstand Auto of Verhaalservice? Als uw auto door een ander voertuig schade oploopt, moet u zelf de schade op de bestuurder van dat voertuig verhalen. Hoe doet u dat?


schade verhalen

Verzamel gegevens tegenpartij

Bij een aanrijding is het belangrijk dat u het Europees schadeformulier zo volledig mogelijk invult. Noteer de gegevens van de tegenpartij en van eventuele getuigen. Zorg ervoor dat zowel u als de tegenpartij het formulier ondertekent. Maak ook foto’s van de schade en de situatie als bewijsmateriaal. Stuur het schadeformulier vervolgens naar de verzekeraar van de tegenpartij.

Lees meer over het invullen van het Europees schadeformulier.

Tegenpartij onbekend

Wilt u uw schade verhalen op de tegenpartij? Maar heeft u geen gegevens van de verzekering van de tegenpartij, behalve het kenteken? Mogelijk kan de politie of uw eigen verzekeraar aan de hand van dat kenteken de benodigde gegevens achterhalen. Heeft u helemaal geen gegevens van de tegenpartij? Dan kunt u zich wenden tot het Waarborgfonds Motorverkeer.

Stel tegenpartij aansprakelijk

Voordat de verzekeraar van de tegenpartij uw schade in behandeling neemt, stelt u de verzekeraar of persoon in kwestie eerst aansprakelijk. Om uw schade te verhalen, stuurt u een brief of e-mail waarin u aangeeft wat de schade aan uw auto is en wat er is gebeurd. Toon in de brief aan dat de tegenpartij aansprakelijk is voor uw schade. Die voerde bijvoorbeeld een bijzondere manoeuvre uit of verleende geen voorrang. Wees hierbij zo duidelijk mogelijk. Waren er getuigen, stuur dan ook een getuigenverklaring mee. Een verzekeraar kijkt voor het erkennen van de aansprakelijkheid naar feiten die te bewijzen zijn.

Regel schade-expert

Als de schade aan uw auto meer dan € 500,- bedraagt, moet een erkend schade-expert de schade beoordelen en de hoogte van het schadebedrag vaststellen. Neem daarvoor contact op met de verzekeraar van de tegenpartij en vraag om een expertise. Voor kleinere schades kunt u bij uw eigen garage of schadeherstelbedrijf een inschatting van de schade opvragen.

Aansprakelijkheid wel of niet erkend

Uw eigen verzekeraar en die van de tegenpartij bekijken wie schuld heeft aan de aanrijding. Dit noemen we ook wel de schuldvraag. Hier zijn 3 uitkomsten mogelijk. De tegenpartij erkent de aansprakelijkheid volledig, gedeeltelijk of helemaal niet.

  • Tegenpartij erkent aansprakelijkheid volledig:
    De gehele schade wordt betaald door de verzekering van de tegenpartij
  • Tegenpartij erkent gedeeltelijke aansprakelijkheid:
    Er is gedeelde aansprakelijkheid. Beide partijen betalen hun eigen schade, óf er wordt een schulddeling voorgesteld. Heeft de tegenpartij bijvoorbeeld voor 80% aansprakelijkheid erkend, dan krijgt u 80% van uw schade vergoed
  • Tegenpartij erkent geen aansprakelijkheid:
    U bent zelf aansprakelijk of u kunt niet bewijzen dat de tegenpartij aansprakelijk is. De schade kan niet verhaald worden op de verzekering van de tegenpartij. U moet de schade zelf betalen

Conflict met tegenpartij

Helaas is schade verhalen niet altijd gemakkelijk. U kunt er met de tegenpartij of de verzekeraar van de tegenpartij niet uitkomen. Bent u het niet eens met het standpunt van de tegenpartij? Dan kunt u overwegen om naar de rechter te stappen. Maar als u geen Rechtsbijstandverzekering of een aanvullende rechtsbijstanddekking op uw Autoverzekering heeft, moet u rechtshulp zelf betalen. En dat kan behoorlijk in de kosten lopen.

Verhaalservice en Rechtsbijstand Auto

Wilt u geen kostbare tijd kwijt zijn aan het verhalen van schade? En de kosten voor rechtshulp niet zelf hoeven betalen? Door de aanvullende dekking Verhaalservice of Rechtsbijstand Auto bij uw Autoverzekering af te sluiten, kunt u tijd en geld besparen. Als u dan iemand aansprakelijk moet stellen, kunt u gebruikmaken van juridische hulp van DAS bij het schade verhalen.

Lees meer over Verhaalservice of Rechtsbijstand Auto.

Schade claimen met All Risk

Heeft u de Generali All Risk Autoverzekering? Bij de All Risk Autoverzekering zit Verhaalservice inbegrepen. Dat betekent dat u schade aan uw auto niet zelf hoeft te verhalen. U kunt autoschade gewoon bij ons claimen. Mocht een andere partij schuldig zijn aan de schade, dan verhalen wij de schade op die tegenpartij. Dat scheelt u tijd en moeite.

Meer informatie

Generali maakt verzekeren graag helder. Daarom geven wij ook online uitleg en antwoord op allerlei vragen. Wilt u meer weten over het verhalen van schade of heeft u andere vragen? Neem gerust contact met ons op. Dat kan telefonisch, per e-mail, via de chat en via het webformulier. Wat voor u prettig is. Hoe u ons ook benadert, wij geven antwoord op uw vragen en bieden u praktische hulp en advies als u dat nodig heeft. Ook dat is verzekerd zijn van alle aandacht.

Naar Autoverzekering

 

Deze tekst is geschreven op basis van de huidige polisvoorwaarden. Gelden deze voorwaarden niet voor u? Dan zijn de oude polisvoorwaarden van toepassing. Deze vindt u bij onze overige verzekeringen.