Rijbewijs ingevorderd - wat nu?

Om welke redenen wordt uw rijbewijs ingevorderd? Als u de verkeersveiligheid ernstig in gevaar brengt, is dit voor de politie een reden om uw rijbewijs in te vorderen. Zoals bij teveel alcoholgebruik of een te hoge snelheid. Ook raakt u uw rijbewijs kwijt bij openstaande verkeersboetes. Wat betekent een ingevorderd rijbewijs voor uw autoverzekering?


rijbewijs kwijt verzekering

5 Redenen invordering rijbewijs

Er zijn 5 situaties waarin uw rijbewijs ingevorderd kan worden, namelijk bij:

  • een alcoholpromillage van meer dan 1,3. Voor beginnende bestuurder geldt 0,8 promille
  • drugsgebruik
  • weigering om mee te werken aan een alcoholonderzoek zoals een blaastest
  • een te hoge snelheid: 50 kilometer per uur te hard of meer
  • openstaande verkeersboetes

10 dagen rijbewijs kwijt

De politie stuurt uw rijbewijs binnen 3 dagen door naar de officier van justitie. Totdat u uw rijbewijs weer terug heeft na de invordering en tot de uitspraak, mag u niet rijden. Binnen 10 dagen hoort u of de officier van justitie het rijbewijs teruggeeft of inneemt. Bent u het niet eens met de beslissing? Dan kunt u een klaagschrift indienen.

Rijontzegging

De invordering van uw rijbewijs heeft ook gevolgen voor uw autoverzekering. Zolang uw rijbewijs is ingenomen, mag u niet rijden. Bent u uw rijbewijs kwijt, door bijvoorbeeld invordering of verlies? Dan mag u geen enkel voertuig besturen. De rijontzegging geldt ook tijdens uw werk.

Gevolgen inname rijbewijs autoverzekering

Met de Autoverzekering bent u alleen verzekerd als u in het bezit bent van een geldig rijbewijs. Is uw rijbewijs verlopen, kwijt of ingenomen? Dan bent u niet verzekerd met de Autoverzekering.

Meer informatie

Generali maakt verzekeren graag helder. Daarom geven wij ook online uitleg en antwoord op allerlei vragen. Wilt u meer weten over wat u moet doen als uw rijbewijs is ingevorderd of heeft u andere vragen? Neem gerust contact met ons op. Dat kan telefonisch, per e-mail, via de chat en via het webformulier. Wat voor u prettig is. Hoe u ons ook benadert, wij geven antwoord op uw vragen en bieden u praktische hulp en advies als u dat nodig heeft. Ook dat is verzekerd zijn van alle aandacht.

Naar Autoverzekering

 

Deze tekst is geschreven op basis van de huidige polisvoorwaarden. Gelden deze voorwaarden niet voor u? Dan zijn de oude polisvoorwaarden van toepassing. Deze vindt u bij onze overige verzekeringen.