Ongeluk in het buitenland

Een ongeluk komt nooit gelegen, maar een ongeval in het buitenland is extra vervelend. U heeft last van de taalbarrière en krijgt te maken met wet- en regelgeving van het land waar u bent. Gelukkig kan uw verzekeraar u helpen. Welke verzekeringen bieden uitkomst bij een ongeluk in het buitenland?


auto ongeluk in het buitenland

Ongeval in het buitenland: wat moet u doen?

Bij een ongeluk in het buitenland reageert u niet anders dan bij een ongeval in Nederland. U mag niet doorrijden. Zorg voor veiligheid en help eventuele gewonden. In heel Europa geldt het alarmnummer 112. Waar let u verder op? 

  • Waarschuw de politie. Ook bij blikschade of een eenzijdig ongeval. Verplaats uw voertuig liever niet voordat de politie ter plaatse is. Tenzij de verkeersdoorstroming blokkeert
  • Maak uit alle hoeken foto’s van het ongeval. Niet alleen van uw auto, maar van alle voertuigen
  • Verzamel contactgegevens van getuigen
  • Wissel contactgegevens uit met de tegenpartij. Ook als er op het eerste oog geen schade is
  • Vul het Europees schadeformulier in, samen met de tegenpartij. Het schadeformulier ziet er in heel Europa hetzelfde uit. Let op dat de ander ook ondertekent
  • Ga niet in discussie met de tegenpartij en geef geen geld om de schade ter plekke af te handelen. Schakelt altijd de politie in
  • Bel de alarmcentrale van uw verzekeraar 

Contact bij ongeval

U bereikt de Generali Help Service 24 uur per dag, via telefoon (020) 660 44 88 (vanuit Nederland) of +31 20 660 44 88 (vanuit het buitenland). 

Aanrijding buitenland en Autoverzekering

Bij een ongeval in het buitenland werkt uw Autoverzekering net als bij een ongeluk in Nederland. Heeft u het ongeluk veroorzaakt? Dan vergoeden wij de schade van de tegenpartij, zowel materiële schade als letselschade. Uw eigen schade is alleen verzekerd als u All Risk verzekerd bent. 

Tegenpartij schuldig

Heeft de tegenpartij het ongeval veroorzaakt en heeft u geen All Risk autoverzekering? Dan moet u de tegenpartij aansprakelijk stellen. Heeft u de aanvullende verzekering Rechtsbijstand Auto of een Rechtsbijstandverzekering afgesloten? Dan kunnen wij u hierbij helpen. 

Is er sprake van letselschade bij u of een van uw passagiers? Letselschadevergoedingen zijn in sommige landen minimaal. De aanvullende verzekering Schade Inzittenden biedt ook bij een ongeval in het buitenland dekking voor letselschade, ongeacht wie schuld heeft. 

U kunt niet verder rijden na ongeluk

Kunt u na een ongeval in het buitenland niet verder rijden? Dan heeft u recht op gratis hulp via uw Autoverzekering. Denk hierbij aan:

  • vervoer van uw beschadigde auto met eventuele aanhangwagen, caravan of vouwwagen naar het dichtstbijzijnde erkende garagebedrijf
  • kan uw auto niet binnen 7 dagen gerepareerd worden? En bent u verzekerd voor de schade aan uw eigen auto? Dan krijgt u voor maximaal 7 dagen een vervangende auto van dezelfde of een lagere klasse dan uw auto. Uw eigen auto laten wij naar Nederland vervoeren als de restwaarde hoger is dan de kosten van het vervoer. Zijn de kosten hoger? Dan vergoeden wij de kosten van het achterlaten van uw auto en ontvangt u de restwaarde
  • bent u en geen van uw passagiers in staat om zelf terug te rijden? Dan overleggen wij met u hoe wij uw auto, uzelf en uw passagiers terugbrengen naar Nederland 

Kan uw auto niet verder door een defect in plaats van een aanrijding? Dan helpen wij u als u de aanvullende dekking Pechhulp heeft afgesloten. 

Waarborgsom

In het buitenland heeft u te maken met de wet- en regelgeving van dat land. Het kan gebeuren dat uw auto in beslag wordt genomen na een ongeval. Bent u bij een ernstig ongeval betrokken? Dan loopt u ook het risico dat uw rijbewijs wordt ingenomen. Of erger, dat u in de gevangenis belandt. Wij betalen een waarborgsom tot maximaal € 55.000,- om uw auto of rijbewijs weer terug te krijgen of om u vrij te krijgen. Ook dit is gedekt met uw Autoverzekering

Lees meer over de waarborgsom

Verkeersongeval en Rechtsbijstandverzekering

Wanneer de tegenpartij het ongeluk heeft veroorzaakt en u geen All Risk Autoverzekering heeft, schakelt u uw Rechtsbijstandverzekering in. Wij helpen u met het aansprakelijk stellen van de tegenpartij. Met uw Rechtsbijstandverzekering bent u wereldwijd verzekerd. 

Heeft u geen Rechtsbijstandverzekering of aanvullende dekking Rechtsbijstand Auto? Dan zult u zelf de schade moeten afwikkelen. Binnen de EU zijn hiervoor afspraken gemaakt. Elke buitenlandse verzekeringsmaatschappij heeft een vertegenwoordiger in ons land. Deze vindt u op de site van het Nederlands Bureau der Motorrijtuigverzekeraars. U meldt het ongeval bij deze vertegenwoordiger.

Tegenpartij onbekend of onverzekerd

Heeft u in het buitenland een aanrijding gehad en is de tegenpartij onverzekerd? Of is de tegenpartij onbekend, bijvoorbeeld omdat deze is doorgereden? En heeft u geen All Risk Autoverzekering of Rechtsbijstand? Neem dan contact op met het Waarborgfonds Motorverkeer. De meeste Europese landen hebben een eigen Waarborgfonds die misschien iets voor u kan betekenen. 

Auto-ongeluk in buitenland en Reisverzekering

Bent u op vakantie in het buitenland, dan heeft u vast ook een Reisverzekering afgesloten. Ook uw Reisverzekering kan van pas komen bij een ongeval in het buitenland. Moet u bijvoorbeeld eerder naar huis vanwege het ongeval? Of juist langer blijven? Daarvoor bent u verzekerd. U krijgt de extra reiskosten of verblijfkosten vergoed. Met de aanvullende dekking Annulering krijgt u ook de niet-genoten vakantiedagen vergoed. 

Ongeluk met huurauto

Heeft u een ongeval in het buitenland met een huurauto? U heeft altijd minimaal een WA verzekering. Schade die u bij anderen veroorzaakt, is daarmee gedekt. Het verstandigst is om bij autohuur te kiezen voor all inclusive of een no risk garantie. Hier zit de aanvullende cascoverzekering en diefstalverzekering bij inbegrepen. Kies voor een betrouwbare verhuurder en lees waarvoor u wel en niet verzekerd bent. 

Meer informatie

Zoekt u meer informatie over Generali verzekeringen? Neem dan contact met ons op. Wij beantwoorden graag al uw vragen.

 

Contact met Generali