Milieusticker Duitsland

Om de luchtkwaliteit te verbeteren, zijn er in sommige Duitse steden milieuzones ingericht. In deze drukke stadscentra mag u alleen rijden als u een milieusticker heeft. Deze kunt u kopen als u een auto heeft die aan de milieueisen voldoet. Waar koopt u een milieusticker? En wanneer heeft u er een nodig?

Milieuzone Duitsland

De gebieden waarvoor de milieuregels gelden heten ook wel "Umweltzones". Milieuzones zijn gebieden waar de Duitse overheid de luchtkwaliteit wil verbeteren. Dit doen zij onder andere door het terugdringen van de uitstoot van fijnstoffen, zoals uitlaatgassen. Steden bepalen zelf waar deze milieuzones komen. Vaak zijn dit drukke stadscentra, verkeersknooppunten en/of  verkeerswegen. 

De gebieden waarvoor beperkingen gelden zijn te herkennen aan een verkeersbord met de tekst "Umweltzone" en daaronder de kleuren milieustickers die in deze zones zijn toegestaan. Er zijn 3 soorten stickers: rood, geel en groen. Alle Duitse steden hebben de gele sticker als minimumeis. De rode is dus niet meer bruikbaar en ook niet te verkrijgen. 

Eisen milieusticker Duitsland

De milieustickers zijn bedoeld voor voertuigen met diesel, benzine-, LPG-, hybride-motoren of elektrische aandrijving tot max. 3.500 kg. bruto gewicht. U bepaalt welke sticker u nodig hebt door te kijken naar de emissieklasse van uw voertuig.

Kleur milieusticker Eisen 

Groene milieusticker

Datum na eerste toelaten (bouwjaar) na 31 december 2015

Uitlaatgasnormen Euro - 4 en Euro -5

Voorafgaand aan het inbouwen van (door KBA goedgekeurde)  retrofit roetfilter voldaan aan uitlaatgasnorm Euro-3

Eerste toelating (Bouwjaar) van na 31 december 1992

Uitlaatgasnorm Euro-1 (toegelaten volgens richtlijn 91/441/EEG en/of waar het kentekenbewijs is voorzien van code U9, E2 of K6), Euro-2, Euro-3 of Euro-4

Hybride motor

Elektrische aandrijving of brandstofcel

Gele milieusticker

 Uitlaatgasnorm Euro-3

Voorafgaand aan het inbouwen van (door KBA goedgekeurde)  retrofit roetfilter voldaan aan uitlaatgasnorm Euro-2
Rode milieusticker  Niet meer geaccepteerd in Duitse milieuzones

 

Let op: Zonder sticker mag u het gebied niet in met uw auto. Deze regel geldt voor iedere auto, ook voor buitenlandse kentekens.  

Wanneer geen milieusticker Duitsland

Als u alleen via snelwegen rijdt, bijvoorbeeld als u op doorreis bent naar Oostenrijk of Zwiterland, dan heeft u geen milieusticker nodig. U komt dan niet op wegen die onderdeel zijn van de umweltzones. Verder heeft u geen milieusticker nodig als u rijdt in onderstaande voertuigen:

 • Snorfietsen, bromfietsen, motoren, scooters  en driewielers
 • Landbouwtractoren
 • Mobiele machines en apparaten
 • Werkverkeer
 • Voertuigen van hulpdiensten
 • Voertuigen van personen met een lichamelijke beperking. Eigenaar in bezit van een Europese Gehandicaptenparkeerkaart
 • In de EU geregistreerde voertuigen met een historisch kenteken van tenminste 30 jaar oud en voorzien van een "H"-kenteken of rode "07"-kenteken
 • In Nederland geregistreerde voertuigen met een blauwe kentekenplaat. Dit zijn voertuigen met een datum eerste toelating van vóór 01-01-1978,  in oorspronkelijke staat of dusdanig gerestaureerd

Ieder jaar milieusticker

Het is niet nodig om ieder jaar een milieusticker aan te schaffen. De sticker is onbeperkt geldig in combinatie met uw kenteken. De gegevens die op de milieusticker staan, moeten overeen komen met de gegevens op het kentekenbewijs.

Steden met milieuzone

In meer dan 15 grote Duitse stedelijke gebieden zijn milieuzones. Onder andere in Berlijn, Keulen, München, Frankfurt, Freiburg, Karlsruhe, Bremen en Hannover. Voor een actueel overzicht van Duitse milieuzones verwijzen wij u naar de website van het Duitse Umweltbundesamt.

Milieusticker bestellen

U kunt direct online een milieusticker bestellen. Hiervoor heeft u het volgende nodig:

 • Uw adresgegevens
 • Kopie of scan kentekenbewijs van het voertuig (deel 1a en 1b) of kentekencard
 • De meldcode van het voertuig (deze vindt u op het kentekenbewijs van uw voertuig)

U kunt de kopie of scan van het kentekenbewijs of kentekencard tijdens het bestellen uploaden en meesturen. Kunt u geen kopie uploaden? Dan kunt u deze ook na het bestellen sturen naar Milieusticker.nl. Betalen kan eenvoudig met iDeal. 

Sticker voor bedrijfswagens

Het is ook mogelijk om voor uw bedrijfswagens milieustickers aan te vragen. Hiervoor kunt u een email sturen naar info@milieusticker.nl. Naast de kopie van het kentekenbewijs of –card, hebben wij ook uw adres- en factuuradres nodig en de kentekens van de wagens.  

Kopen in Duitsland

De milieusticker in Duitsland bestellen is mogelijk. U kunt de sticker alleen kopen bij tankstations en garagebedrijven met een werkplaats en mogelijkheid om uitlaatgastesten uit te voeren. De prijzen van de stickers verschillen per locatie.

Waar bevestigen

De milieusticker moet u bevestigen aan de binnenkant van de voorruit. Liefst onderaan de ruit, aan de passagierskant. Zo behoudt de bestuurder het zicht op de weg en is deze goed zichtbaar van buitenaf. Breng de sticker maar 1 keer aan. Probeer de sticker niet te verwijderen en weer terug te plakken. De achterzijde van de folie bewaart u bij uw rijbewijs.

Verplicht in auto Duitsland

Duitsland is een prachtig land voor een autovakantie. Om extra te genieten van uw vakantie, is het belangrijk om goed voorbereid de weg op te gaan. Zo voorkomt u verrassingen en verkleint u de kans op ongelukken of boetes. Wist u bijvoorbeeld dat u in Duitsland verplicht bent om een verbanddoos bij te hebben in de auto?

Direct naar verplicht in de auto in de Duitsland.

Milieusticker Nederland

Ook Nederlandse steden hebben milieuzones: Rotterdam, Den Bosch, Amsterdam, Breda, Delft, Den Haag, Eindhoven, Leiden, Maastricht, Tilburg, Utrecht, Rijswijk en Arnhem. De meeste van deze zones gelden alleen voor vrachtwagens en vrachtverkeer.

In Utrecht is ook een milieuzone die geldt voor oudere personenauto’s en bestelauto’s met dieselmotor. Als u een dieselauto heeft die ouder is dan 2001, dan mag u niet in de milieuzone rijden. Doet u dit wel, dan heeft u kans op een boete. Ook in Rotterdam komt een vergelijkbare milieuzone (vanaf januari 2016).