Kentekenbewijs kwijt

Uw kentekenbewijs kwijt of een deel daarvan? Geen probleem. U kunt online een nieuw kentekenbewijs op creditcardformaat bij de RDW aanvragen. Dat geldt ook voor uw tenaamstellingscode. Wij leggen u uit welke stappen nodig zijn om nieuwe autopapieren aan te vragen. En waaruit bestaat dit bewijs eigenlijk?


kentekenbewijs kwijt

Onderdelen

Kentekenbewijs verloren? Iedereen die eigenaar is van een motorvoertuig, zoals een auto, moet in het bezit zijn van een kentekenbewijs. Sinds 1 januari 2014 bestaat dit uit: 

  • Kentekencard - het kentekenbewijs op creditcardformaat
  • Tenaamstellingscode - bestaat uit 9 cijfers. U ontvangt de eerste 4 cijfers bij het op naam zetten van het kenteken en de laatste 5 cijfers bij ontvangst van de kentekencard. Als u uw auto gaat verkopen dan heeft u deze tenaamstellingscode nodig
  • Kentekenbewijs deel 2 - dit papieren deel ontvangt u alleen als u een auto exporteert en bevat onder andere de naam- en adresgegevens van wie de auto heeft uitgevoerd. De combinatie van kentekencard en deel 2 functioneert als uitvoerkentekenbewijs

Door de jaren heen is er veel veranderd. Er zijn verschillende delen afgegeven die bovendien soms andere namen hadden. Voor 1 januari 2014 bestonden de autopapieren uit: 

  • Voertuigbewijs - Deel IA, ook wel kentekenbewijs deel 1; het deel met de voertuiggegevens
  • Tenaamstellingsbewijs - Deel IB, ook wel kentekenbewijs deel 2; het deel met de tenaamstellingsgegevens
  • Overschrijvingsbewijs - Kentekenbewijs deel 3, het deel dat nodig is bij overschrijving van het kentekenbewijs en dat u thuis moet bewaren. 

Kentekenbewijs deel 1 kwijt

Bent u deel 1 kwijt? Zonder uw voertuigbewijs zijn uw autopapieren niet compleet en mag u niet de weg op. 

Kentekenbewijs deel 2 kwijt

Ook als uw deel 2 kentekenbewijs kwijt is, geldt dat u niet meer de openbare weg op mag met uw auto. Vraag zo snel mogelijk een nieuw exemplaar aan bij de RDW

Kenteken deel 3 kwijt

Hoe goed u ook zoekt, u bent uw RDW overschrijvingsbewijs kwijt. Vervelend, want zonder deel 3 kentekenbewijs, kunt u uw auto niet verkopen. Als u dit overkomt dan moet u zo snel mogelijk een nieuw kentekenbewijs aanvragen. Dat kan online via de website van de RDW. 

Kentekenbewijs aanvragen

Bij het opvragen van een nieuw kentekenbewijs heeft u het volgende nodig: het kenteken, het voertuigidentificatienummer (vaak ingeslagen in het chassis of frame, bijvoorbeeld in de motorruimte) en het Burgerservicenummer van de eigenaar van de auto. U ontvangt binnen 4 dagen een nieuw exemplaar op het adres waarop u ingeschreven staat bij de gemeentelijke basisadministratie of bij de Kamer van Koophandel. U ontvangt altijd een set met alle drie delen van het kentekenbewijs. Ook al bent u alleen deel 1 verloren. 

RDW kentekenbewijs kosten

Bent u een kentekenbewijs kwijt? De RDW stuurt met het kentekenbewijs vaak ook het apk-keuringsrapport gratis mee. Vanaf 22 september 2008 is het niet meer nodig om nieuwe kentekenplaten aan te vragen als u uw bewijs kwijt bent. Andersom geldt hetzelfde: als u door verlies of diefstal uw nummerbord kwijt bent, hoeft u geen nieuwe autopapieren meer aan te vragen.

De weg op

Gaat u met uw voertuig de weg op? Dan moet u uw kentekencard bij u hebben. De politie kan erom vragen. Heeft u (nog) een papieren bewijs, dan is een Voertuigbewijs (deel IA of het vroegere deel I) en het Tenaamstellingsbewijs (deel IB of het vroegere deel II) verplicht. 

Ook rijbewijs kwijt? 

Veel mensen hebben het kentekenbewijs en rijbewijs op één plek bewaard, bijvoorbeeld in de portemonnee. Bent u uw portemonnee en dus ook het rijbewijs kwijt? Dan heeft u wel een probleem. Het is volgens de wet verplicht om uw rijbewijs bij te hebben als u auto rijdt. Gelukkig bent u wel verzekerd. 

Meer over ongeluk zonder rijbewijs

MEER INFORMATIE

Generali maakt verzekeren graag helder. Neem daarom gerust contact met ons op. Dat kan telefonisch, per e-mail, via de chat, Twitter en via het webformulier. Hoe u ons ook benadert, wij bieden praktische hulp en advies als u dat nodig heeft.

Naar Autoverzekering

 

Deze tekst is geschreven op basis van de huidige polisvoorwaarden. Gelden deze voorwaarden niet voor u? Dan zijn de oude polisvoorwaarden van toepassing. Deze vindt u bij onze overige verzekeringen.