Eigen risico bij Autoverzekering - hoe hoog is dat?

Met onze Autoverzekering heeft u bij sommige schades een eigen risico. Dat betekent dat u bij herstel van de schade tot maximaal het bedrag aan eigen risico zelf betaalt. Is het schadebedrag hoger, dan vergoeden wij de rest. De hoogte van het eigen risico hangt af van de soort schade en de garage die de schade herstelt. Bij Schadegarant en Glasgarant herstelbedrijven profiteert u van geen of een lager eigen risico.


Geen eigen risico bij WA 

De WA Autoverzekering vergoedt alleen schade die u toebrengt aan anderen en andermans spullen. Dus botst u bijvoorbeeld tegen een andere auto, dan vergoeden wij de volledige schade aan de tegenpartij. U hoeft daarvoor ook met de WA Autoverzekering geen eigen risico te betalen. Schade die u veroorzaakt aan uw eigen auto, bijvoorbeeld door een aanrijding of een botsing, is met uw WA verzekering nooit verzekerd.

WA Plus

Met WA Plus (beperkt casco) bent u verzekerd tegen diverse schades aan uw eigen auto. Bijvoorbeeld tegen ruitschade en schade door vandalisme, het weer, brand en inbraak. Ook diefstal van uw auto is bij WA Plus verzekerd.

All Risk

De meeste autoschades ontstaan door een aanrijding of een botsing. De All Risk Autoverzekering is het uitgebreidst. Met deze autoverzekering bent u ook verzekerd tegen schade aan uw auto die u zelf veroorzaakt heeft. Dus als u de All Risk Autoverzekering heeft, is ook de schade aan uw auto gedekt als u een andere auto aanrijdt of tegen een paaltje botst.

Schade aan eigen auto

Bij WA Plus en All Risk betaalt u voor schade waarvoor u verzekerd bent in sommige gevallen een eigen risico. Het eigen risico bij deze Autoverzekeringen geldt alleen voor schade aan uw eigen auto. Dus niet voor schade aan anderen of andermans spullen. Is uw auto total loss of gestolen? Dan hoeft u geen eigen risico te betalen.

Hoogte eigen risico bij autoschade 

Bent u alleen WA verzekerd? Dan heeft u geen eigen risico. Bent u WA Plus of Allrisk verzekerd? Dan heeft u wel een eigen risico. Laat u uw schade door een Schadegarant herstelbedrijf herstellen, dan profiteert u van geen of een lager eigen risico: 

 • € 0,- als uw auto total loss of gestolen is
 • € 0,- bij reparatie door een Schadegarant herstelbedrijf
 • € 500,- bij reparatie door een ander schadeherstelbedrijf 

Het eigen risico geldt alleen voor schade aan uw eigen auto. En dus niet voor schade aan anderen of andermans spullen. Lees meer bij Eigen risico bij autoschade – hoe is dat te voorkomen? Let op: bovenstaande geldt alleen als u vrijwillig heeft gekozen voor een laag eigen risico. 

Hoogte eigen risico bij ruitschade 

Wij onderscheiden 2 soorten ruitschade: schade die te repareren is en schade waarbij vervanging van de ruit noodzakelijk is. Over het algemeen is een lichte ruitbeschadiging te herstellen met een harsinjectie. Laat u de ruitschade herstellen door een Glasgarant herstelbedrijf, dan betaalt u geen of een lager eigen risico: 

 • € 0,- bij reparatie van een autoruit door een Glasgarant herstelbedrijf
 • € 100,- bij vervanging van een autoruit door een Glasgarant herstelbedrijf
 • € 500,- bij reparatie of vervanging van een autoruit door een ander schadeherstelbedrijf 

Let op: dit geldt alleen als u vrijwillig heeft gekozen voor een laag eigen risico.

Extra eigen risico 

Bij ons mag u natuurlijk kiezen voor een extra eigen risico, als u een groter financieel risico wilt en kunt dragen. Uw premie is dan een stuk lager. U kunt uw eigen risico verhogen met € 500,- of € 1.000,- per schadegeval. Bij de bovenstaande bedragen aan eigen risico moet u dan € 500,- of € 1.000,- optellen. 

Extra eigen risico van € 500,- 

Als u een extra eigen risico van € 500,- heeft, is uw eigen risico: 

 • € 500,- bij schadeherstel en ruitreparatie door een Schadegarant / Glasgarant herstelbedrijf
 • € 600,- bij vervanging van een autoruit door een Glasgarant herstelbedrijf
 • € 1.000,- bij schadeherstel en ruitschadeherstel door een ander herstelbedrijf 

Extra eigen risico van € 1.000,- 

Heeft u een extra eigen risico van € 1.000,-? Dan is uw eigen risico: 

 • € 1.000,- bij schadeherstel en ruitreparatie door een Schadegarant / Glasgarant herstelbedrijf 
 • € 1.100,- bij vervanging van een autoruit door een Glasgarant herstelbedrijf
 • € 1.500,- bij schadeherstel en ruitschadeherstel door een ander herstelbedrijf 

Gevolgen voor Bonus/Malus-korting 

Claimt u een autoschade waarvoor u zelf aansprakelijk bent of veroorzaakt door vandalisme? Dan zakt u het volgende verzekeringsjaar per schadeclaim 5 treden op de Bonus/Malus-ladder en verliest u 5 schadevrije jaren. Dit heeft via de Bonus/Malus-regeling helaas gevolgen voor uw premie. Het claimen van ruitschade heeft geen invloed op uw Bonus/Malus-korting.  

Meer informatie over het wel of niet claimen van schade

Eigen risico betalen 

Als u uw schade laat repareren door een Schadegarant of een Glasgarant herstelbedrijf, dan hoeft u zich niet bezig te houden met de financiële afwikkeling. Dit doen de herstelbedrijven rechtstreeks met ons. Alleen als het een schade betreft waarvoor u een eigen risico heeft, dient u dit bedrag aan het herstelbedrijf zelf te betalen. Wij vergoeden namelijk de schade aan uw auto min uw eigen risico.  

MEER INFORMATIE    

Generali maakt verzekeren graag helder. Wilt u weten welke autoverzekering past bij uw situatie of heeft u andere vragen? Neem gerust contact met ons op. Dat kan telefonisch, per e-mail, via de chat, Twitter en via het webformulier.

Met vragen kunt u natuurlijk ook bij uw adviseur terecht. Wilt u uw verzekeringszaken door een adviseur laten regelen? Vind eenvoudig en snel een adviseur bij u in de buurt. 

Naar Autoverzekering

 

Deze tekst is geschreven op basis van de huidige polisvoorwaarden. Gelden deze voorwaarden niet voor u? Dan zijn de oude polisvoorwaarden van toepassing. Deze vindt u bij onze overige verzekeringen.