Auto verkopen voor export

Gaat u uw auto verkopen voor export? Bij verkoop aan een buitenlander kunt u de auto niet gewoon overschrijven. U gaat de auto namelijk uitvoeren. Moeilijk? Welnee. Wij laten stapsgewijs zien hoe het exporteren van een auto in zijn werk gaat.


auto koper

verkoop auto, koper in buitenland

U mag gerust uw auto verkopen voor export, oftewel aan een koper in het buitenland. Verkoopt u de auto aan iemand in Nederland, dan gaat u samen naar een kentekenloket om de auto over te schrijven. Maar bij verkoop aan een buitenlander gaat het anders in zijn werk. Hoe werkt dat en hoe zit het met de Autoverzekering

Stap 1: Auto uitvoeren: wat neemt u mee?

Gaat u uw auto verkopen voor export? Dan gaat u met de koper naar een RDW-keuringsstation of RDW-balie om de auto voor uitvoer aan te melden. Hier beëindigt u de registratie van de auto. U hoeft uw auto niet mee te nemen naar het RDW-keuringsstation of de -balie. Wat u wel moet doen:

 • Geldig legitimatiebewijs meenemen
 • Kentekenplaten inleveren
 • Uitvoerkosten van € 10,77 betalen
 • Bij een papieren kentekenbewijs:
  - deel IB tenaamstellingsbewijs meenemen
  - overschrijvingsbewijs meenemen
 • Bij een kentekenbewijs op creditcardformaat:
  - kentekencard meenemen
  - tenaamstellingscode meenemen

Stap 2: Auto export: wat ontvangt u?

Vanzelfsprekend ontvangt u na het beëindigen van de registratie van uw auto bewijs hiervan. U ontvangt meerdere documenten.

De verkoper, u dus, ontvangt:

 • Vrijwaringsbewijs
  Hiermee kunt u aantonen dat u de registratie bij de RDW heeft stopgezet en u niet meer de eigenaar van de auto bent

De buitenlandse koper van uw auto ontvangt:

 • Tenaamstellingsbewijs (deel IB) of kentekencard
  Bij een kentekencard wordt een hoekje afgeknipt, waardoor deze ongeldig, maar nog wel bruikbaar voor uitvoer is
 • Papieren kentekenbewijs deel II
  Dit heeft de buitenlandse koper nodig voor registratie van de auto in zijn of haar land. Er staan gegevens op van degene die de auto op uitvoer heeft laten zetten. Dit kentekenbewijs is in plaats van het uitvoerkenteken gekomen

Stap 3: kenteken ongeldig

Na het beëindigen van de registratie bij de RDW is het kenteken niet meer geldig. Nadat de auto is aangemeld voor uitvoer, mag deze nog wel maximaal 14 dagen op de openbare weg rijden. De auto moet dan nog steeds over een geldige APK beschikken en minimaal WA verzekerd zijn.

U heeft wel al uw kentekenplaten ingeleverd (zie stap 1). Daarom maakt u, of de nieuwe eigenaar, nu zelf nummerborden met het bestaande kenteken. U gebruikt hiervoor wit karton met zwarte letters en cijfers. Dit kenteken is alleen geldig in Nederland

Stap 4: verzekering opzeggen

Wanneer u geen eigenaar meer bent van uw auto, kunt u uw autoverzekering opzeggen. De motorrijtuigenbelasting stopt automatisch en ook de APK-plicht komt nu te vervallen. Voor de export van de auto moet uw koper wel een tijdelijke autoverzekering regelen.

Stap 5: geen EU-land? Naar de douane

Gaat u uw auto verkopen aan een buitenlander uit een land buiten de Europese Unie? Bij uitvoer naar een niet-EU-land neemt u ook naar de douane voor de zogeheten aangifte ten uitvoer.

Auto al in het buitenland

Heeft u uw auto verkocht aan een buitenlander en bevindt de auto zich al in het buitenland? Dan hoeft u de auto niet helemaal terug te rijden naar Nederland. U kunt de auto schriftelijk aanmelden voor uitvoer. Bent u zelf wel in Nederland, dan kunt u de bovenstaande 5 stappen volgen.

Verkoop nieuwe auto en btw

Is de auto die u verkoopt aan een buitenlander nog nieuw? En exporteert u de auto naar een EU-land? Dan kunt u btw terugvragen. De btw die u terugvraagt, is de Nederlandse btw die u hebt betaald bij de aankoop van het vervoermiddel. U moet wel inkoop- en verkoopfacturen met naam, adres en woonplaats van de koper aan de Belastingdienst sturen.

Een auto die in de EU wordt verkocht, beschouwt de Belastingdienst als nieuw als deze aan 1 van onderstaande punten voldoet:

 • er zijn minder dan 6 maanden verstreken sinds de 1e ingebruikname óf
 • er is minder dan 6.000 kilometer mee gereden

Verkoop tweedehandsauto en btw

Is de auto die u gaat verkopen aan een buitenlander een tweedehands? Dan kunnen u en uw koper geen van beiden btw terugvragen.

Een auto die in de EU wordt verkocht, beschouwt de Belastingdienst als tweedehands als 1 van onderstaande punten van toepassing is:

 • er zijn meer dan 6 maanden verstreken sinds de 1e ingebruikname
 • er is al meer dan 6.000 kilometer mee gereden

Export auto en bpm

Bij export van een tweedehandsauto kunt u onder bepaalde voorwaarden een deel van de betaalde bpm terugkrijgen. U heeft uw auto dan al voor uitvoer gemeld bij de RDW. Bij de Belastingdienst vindt u alle voorwaarden waaraan u moet voldoen. Ook vindt u hier de formulieren voor de teruggaaf. 

Deze tekst is geschreven op basis van de huidige polisvoorwaarden. Gelden deze voorwaarden niet voor u? Dan zijn de oude polisvoorwaarden van toepassing. Deze vindt u bij onze overige verzekeringen.