Veiligheid

Uw hond of kat vervoeren en een aanhanger of sneeuwkettingen bevestigen: wat zijn de veiligheidsregels? Hoe vervoert u uw huisdier veilig en wat zijn de regels over autostoeltjes voor kinderen? Verkeersveiligheid vinden wij erg belangrijk. Daarom inzicht in de regels zodat u veilig rijdt.

Veilig rijden autoverzekering

Spullen veilig vervoeren

Gaat u spullen vervoeren in uw auto? Vanwege het gewicht moet u ze gelijkmatig over de auto verdelen. Natuurlijk zijn er ook regels waar u zich aan dient te houden. Wij leggen u uit waarop u moet letten wanneer u bijvoorbeeld meubels vervoert. Ook vertellen wij u hoe uw spullen zijn verzekerd.

Kind veilig vervoeren

Het komt regelmatig voor dat ouders het verkeerde, geen of een te ruim kinderzitje gebruiken. Met de juiste stoel kunt u uw kind veilig vervoeren. Dat geeft u rust, zodat u aandacht heeft voor wat erop de weg gebeurt. Wat zijn de regels en hoe kunt u ongelukken voorkomen?

Hond veilig vervoeren

U staat er misschien helemaal niet bij stil, maar uw hond is in de auto kwetsbaarder dan uw passagiers die gordels dragen. Een losse hond in de auto kan gevaar opbrengen als deze bijvoorbeeld plotseling onder uw pedalen kruipt of u enthousiast bespringt. Daarom is het belangrijk dat u uw hond veilig vervoert.

Kat vervoeren

U staat er misschien helemaal niet bij stil, maar uw kat is in de auto net zo kwetsbaar als elke andere inzittende. Een loslopende kat kan bovendien gevaar opbrengen als deze bijvoorbeeld plotseling onder uw gaspedaal kruipt. Daarom is het belangrijk dat u uw kat veilig vervoert.

Aanhanger bevestigen

Het verkeerd bevestigen van een aanhanger kan gevaarlijke situaties veroorzaken. De politie controleert dan ook regelmatig op de veilige bevestiging van aanhanger. Zó kunt u onnodige boetes en ongelukken voorkomen met een juiste koppeling.

Sneeuwkettingen verplicht of niet

De regels voor het gebruik van sneeuwkettingen verschillen per land. In Nederland heeft u geen sneeuwkettingen nodig. In welke landen zijn sneeuwkettingen verplicht?

Caravan bevestigen

Ieder jaar trekken duizenden Nederlanders erop uit met auto en caravan. Om ongelukken met uw caravan te voorkomen, moet u deze goed bevestigen aan de auto. Waar moet u rekening mee houden?

Kind voorin auto

Kinderen zijn erg kwetsbaar en hebben bij een auto-ongeluk meer kans op letsel dan volwassenen. In Europa gelden er dan ook zeer strenge regels voor het vervoeren van een kind in de auto. Mag u bijvoorbeeld een kind voorin de auto vervoeren? Wat zijn goedgekeurde kinderzitjes en wanneer mag u een zitverhoger in de auto gebruiken.

Bellen in de auto

Bellen in de auto mag, zolang u maar handsfree belt. Belt u niet handsfree, dan riskeert u een boete. Dat niet alleen. De kans op een ongeluk is erg groot. Ook als u handsfree belt, is de kans op ongelukken groter dan wanneer u kiest om niet te bellen in de auto. Dit blijkt uit een gesprek met Veilig Verkeer Nederland en uit onderzoeken van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Voorkom schades en letsel, daarom inzicht in de regels voor bellen in de auto én het advies van Veilig Verkeer Nederland voor bellen in de auto.