Medisch

Autorijden na een operatie of met een chronische ziekte: wat zijn de veiligheidsregels? Mag u autorijden na een buikoperatie en wat zijn de regels over autorijden in combinatie met andere medische aandoeningen? Generali heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. Daarom geven wij u tips en adviezen zodat u goed voorbereid en veilig rijdt.

autorijden met krukken

Autorijden na keizersnede

Als u een keizersnede heeft ondergaan, kunt u nog een tijd last hebben van vermoeidheid en pijn. Bent u daardoor minder alert en geconcentreerd, dan kan autorijden gevaarlijk en onverantwoord zijn. Neem voldoende tijd om te herstellen en volg altijd het advies van uw arts op.

Autorijden na knieoperatie

Om veilig te kunnen autorijden, moet u volledige controle hebben over uw benen. Na een knieoperatie is dat korte of langere tijd niet het geval. Het is verstandig om pas weer auto te rijden als u uw been weer normaal kunt gebruiken. Vraag uw arts om een persoonlijk advies.

Autorijden na operatie

Wanneer u na een operatie weer mag autorijden hangt af van de impact van de operatie en van uw herstel. U moet geestelijk en lichamelijk gezond en fit genoeg zijn om te mogen autorijden. Hoe lang u moet herstellen verschilt per operatie. Volg daarom altijd het medisch advies van uw arts of specialist op.

Autorijden na narcose

Als u onder narcose bent geweest is het belangrijk de tijd te nemen om daarvan bij te komen. In ieder geval 1 dag. Of u daarna mag autorijden hangt af van uw lichamelijke conditie en van de operatie die u ondergaan heeft. Volg altijd het advies van uw arts op.

Autorijden na buikoperatie

Een buikoperatie is een flinke ingreep. De wond moet genezen, u moet zelf herstellen van de operatie en u slikt in veel gevallen pijnstillende medicijnen. Zodra u bent ontslagen uit het ziekenhuis, kan en mag u dan autorijden?

Autorijden na hartoperatie

Een hartoperatie is een heftige ingreep, die samengaat met een lang herstelproces. Vermoeidheid en duizeligheid zijn onderdeel van het herstelproces. Natuurlijk wilt u graag uw normale leven snel weer oppakken. Kan en mag u autorijden na een hartoperatie?

Autorijden na kruisbandoperatie

Uw voorste kruisband kan scheuren als uw kniegewricht tijdens een ongeval de klap niet goed kan opvangen. Tijdens het sporten bijvoorbeeld. Na de operatie bent u beperkt in uw bewegingsvrijheid. Rust, met krukken lopen en fysiotherapie staan de eerste periode centraal. Kan en mag u dan wel autorijden?

Autorijden na hersenoperatie

Een verminderde concentratie en alertheid: een hersenoperatie heeft nadelige gevolgen op uw rijvaardigheid. Autorijden na een hersenoperatie, kan dat en zo ja wie beoordeelt dat?

Autorijden met Alzheimer

Mensen met een lichte vorm van dementie kunnen door het CBR geschikt worden verklaard om nog wel privé auto te rijden. Hieraan zijn echter wel enkele voorwaarden verbonden. En hoe gaat uw verzekeraar om met het verhoogde risico?

Autorijden na herseninfarct

Autorijden na een herseninfarct mag tijdelijk niet. Een arts of neurloog beoordeelt of u na verloop van tijd weer mag rijden. Wat zijn de gevolgen van een herseninfarct voor uzelf? En voor uw autoverzekering?

Autorijden met epilepsie

Epilepsieaanvallen ontstaan vaak door een plotselinge en tijdelijke verstoring van elektrische prikkeloverdracht in de hersenen. Vervelend én gevaarlijk. Want iemand met een epilepsieaanval kan vallen, vreemde bewegingen maken, afwezig zijn of zelfs buiten bewustzijn raken. Mag u nog wel autorijden met epilepsie? En bent u dan nog wel verzekerd?

Autorijden na staaroperatie

Staar is een natuurlijk gevolg van het verouderingsproces. Het kan iedereen overkomen. Door de vergrijzing is het aantal staaroperaties de afgelopen jaren toegenomen. Hinder ondervinden van de beperkingen die staar met zich meebrengt, is na een staaroperatie verleden tijd. Na een staaroperatie is de kans groot dat u de dagelijkse dingen, zoals autorijden, weer kunt doen.

Autorijden en evenwichtsstoornis

Lopen alsof u dronken bent, uw omgeving om u heen zien draaien, misselijkheid en niet meer op uw benen kunnen staan, het zijn gevolgen van een evenwichtsstoornis. Hinderlijke gevolgen die uw dagelijks leven beïnvloeden. Hoe zit dat met autorijden en een evenwichtsstoornis? Kan en mag u autorijden met een evenwichtsstoornis?

Autorijden na heupoperatie

Een heupoperatie en autorijden, hoe zit dat? Mag u na een heupoperatie autorijden? De eerste weken na een heupoperatie staan krukken en fysiotherapie centraal. Ook is hulp bij de dagelijkse bezigheden erg handig. Zoals bij het aankleden, huishoudelijke taken én autorijden. Lees de tips van een ervaringsdeskundige én wanneer u weer mag autorijden na een heupoperatie.

Autorijden met doofheid

Slechthorend autorijden? Ja, dat mag. U let ten slotte met uw ogen op het verkeer. Maar als u sinds kort doof of slechthorend bent, dan zult u wel eerst moeten wennen aan de nieuwe situatie. Krijgt u vanwege plotsdoofheid een rijontzegging? Wat zijn dan de gevolgen voor uw verzekering?

Autorijden na CVA

CVA is de medische term voor een beroerte. Mag u autorijden na een CVA? Nee: kort na een beroerte autorijden mag niet. Gelukkig is de rijontzegging meestal maar tijdelijk. Hoelang duurt deze rijontzegging en wat zijn de gevolgen voor uw autoverzekering?

Autorijden met 1 oog

Ziet u sinds kort nog maar met 1 oog? Dan betekent dit niet dat u nooit meer achter het stuur mag. Want autorijden met 1 oog is na een gewenningsperiode weer mogelijk. Wanneer bent u met 1 oog geschikt om nog auto te rijden? En bent u verzekerd als u gaat autorijden met 1 oog?

Autorijden met ADHD – mag dat?

Met ADHD kunt u gewoon uw rijbewijs halen en autorijden, zolang u rijgeschikt beoordeeld bent door het CBR. Dit beoordeelt het CBR vóórdat u uw rijbewijs haalt, op basis van een keuring bij een specialist en een rijtest. Afhankelijk van het rijbewijs dat u krijgt, hoeft u daarna geen medische keuring meer te ondergaan, of weer na 3 of 5 jaar.

Medicijnen in het verkeer

Mag u rijden met medicijnen? Dat hangt af van het type medicijnen dat u gebruikt. Gebruikt u geneesmiddelen die van invloed kunnen zijn op uw rijden? Dan kan het zijn dat u – tijdelijk– rijongeschikt wordt beoordeeld. Dit verschilt per medicijn en per aandoening. De dosering en een eventuele combinatie van verschillende geneesmiddelen spelen ook een rol.

Autorijden en medische keuringen

Heeft u te maken met gezondheidsproblemen of beperkingen, dan kan het zijn dat u een medische keuring moet ondergaan voordat u uw rijbewijs mag halen of verlengen. Het CBR beoordeelt of dit voor u nodig is. Acht het CBR dit nodig, dan is de medische keuring voor u verplicht als u wilt autorijden.