Aanrijding met wild of huisdier

Een aanrijding met plotseling overstekend wild of overstekende huisdieren kan flinke schade aan uw auto veroorzaken. Wie deze schade moet betalen, hangt van 2 dingen af: hoe bent u verzekerd en gaat het om overstekend wild of om een huisdier.


Aanrijding met dier

Aanrijding met wild

Jaarlijks vinden er duizenden aanrijdingen met wild plaats. Volgens cijfers van het Verbond van Verzekeraars is er een stijgende lijn zichtbaar in het aantal aanrijdingen. Voornamelijk met reeën, edelherten, damherten en wilde zwijnen die onverwachts de weg oversteken. Overkomt dit u? Rijd dan nooit door, dat is strafbaar. Neem het aangereden dier ook nooit mee in uw auto. Bel altijd direct de politie op telefoonnummer 0900 8844 en wacht tot de politie of een faunabeheerder ter plaatse is.

Schade door aanrijding met wild

Schade die uw auto oploopt door een aanrijding met overstekend wild is bij Generali en de meeste andere verzekeraars verzekerd met de WA Plus beperkt casco en All Risk Autoverzekering. Het moet daarbij wel gaan om een aantoonbare botsing met loslopend wild. En de schade moet een direct gevolg zijn van deze botsing. 

Wijkt u uit voor een dier en raakt u niet het dier, maar wel een boom of een ander obstakel? Dan bent u alleen met een All Risk Autoverzekering verzekerd voor deze schade. U daalt echter wel op de Bonus/Malus-ladder.

Bereken uw premie

Niet verzekerd met WA verzekering

Met alleen een WA Autoverzekering bent u niet verzekerd voor schade door een aanrijding met overstekend wild. De WA verzekering vergoedt alleen schade die u bij anderen veroorzaakt. Omdat er bij wild geen sprake is van een eigenaar, kunt u ook niemand aansprakelijk stellen voor de schade.

aanrijding met wild voorkomen

Een aanrijding met wild is ontzettend vervelend. Het dier overleeft de klap vaak niet. En naast schade aan de auto, kan het ook fatale gevolgen hebben voor de bestuurder en passagiers. Een aanrijding met wild voorkomen is lastig, maar er zijn wel enkele maatregelen die u kunt nemen om de kans hierop te verkleinen:

  • Vermijd bij schemer en als het donker is bosrijke gebieden en rijdt zoveel mogelijk op de snelweg
  • Pas uw snelheid aan in bosrijke gebieden, vooral bij schemer en als het donker is
  • Let op de wildsignaleringsborden
  • Hou continu de wegbermen in de gaten op de aanwezigheid van dieren
  • Probeer niet het dier te ontwijken. Het risico op letsel bij een aanrijding met wild is meestal kleiner dan als u een tegenligger of een boom raakt  

Aanrijding met huisdieren

Schade door een aanrijding met een huisdier is anders verzekerd. Huisdieren hebben namelijk een eigenaar en die is in veel gevallen wettelijk aansprakelijk voor de schade die het huisdier veroorzaakt. Dus als de hond van uw buurman onverwacht voor uw auto springt, dan kunt u de buurman aansprakelijk stellen voor de schade aan u of uw auto. Achterhaal daarom altijd de eigenaar.

Alleen WA verzekerd

Als u alleen WA verzekerd bent, moet u zelf de eigenaar van het betreffende huisdier aansprakelijk stellen. Dit kost u vaak veel tijd en moeite. Bij toekomstige schadegevallen kunt u dit voorkomen door de aanvullende dekking Verhaalservice of Rechtsbijstand Auto bij uw Autoverzekering af te sluiten. U krijgt dan juridische hulp bij het verhalen van de schade. Mits bekend is wie de eigenaar is.  

WA Plus of All Risk verzekerd

Heeft u schade door een aanrijding met een huisdier? En heeft u een Generali WA Plus beperkt casco of All Risk Autoverzekering? Als u weet wie de eigenaar van het huisdier is, kunt u de schadeclaim gewoon bij ons indienen. U laat de schade herstellen en wij verhalen de schade op de eigenaar van het huisdier. U hoeft daar niets voor te doen.

Gevolgen voor Bonus/Malus-korting

Schadevrij rijden levert u via de Bonus/Malus-regeling korting op uw premie op. Heeft uw auto schade opgelopen door een botsing met wild of een huisdier? Als u een WA Plus beperkt casco of All Risk Autoverzekering heeft, kunt u deze schade claimen zonder te zakken op de Bonus/Malus-ladder. U raakt dus ook geen schadevrije jaren kwijt en u behoudt uw premiekorting.

Bent u uitgeweken en tegen een obstakel aangereden, bijvoorbeeld een boom? Dan kunt u schade alleen claimen als u All Risk verzekerd bent. U raakt dan wel schadevrije jaren kwijt.

Waar schade herstellen

U geniet financieel voordeel als u uw schade laat herstellen door een Schadegarant herstelbedrijf. Generali heeft afspraken met Schadegarant herstelbedrijven, over bijvoorbeeld de kosten van schadeherstel. Door deze afspraken betaalt u bij deze bedrijven een lager eigen risico als u schade laat repareren. Andere voordelen:

  • U bent zeker van een vakkundige reparatie
  • Schadegarant bedrijven regelen de financiële afwikkeling rechtstreeks met de verzekeraar
  • Een reparatie uitgevoerd door een Schadegarant bedrijf doet geen afbreuk aan de fabrieksgarantie van uw auto
  • U krijgt bij Schadegarant bedrijven garantie op de reparatie
  • U heeft recht op een vervangende auto

Alle grote merkdealers zijn aangesloten bij Schadegarant of werken samen met Schadegarant herstelbedrijven. Hier vindt u een Schadegarant herstelbedrijf bij u in de buurt.

Schade melden

Heeft uw auto schade waarvoor u bent verzekerd? Meld uw schade dan zo snel mogelijk en geef aan waar u de schade laat herstellen. Bij ons mag u zelf bepalen hoe u uw schade meldt: telefonisch, per e-mail, per post, via het webformulier Schade melden of via Mobiel Schade Melden. Wij geven u altijd alle aandacht die u nodig heeft. Want een verkeersongeval is al vervelend genoeg.

Lees hier meer over schade melden.

Meer informatie

Heeft u nog aanvullende vragen over onze Autoverzekering? Of heeft u behoefte aan advies? Neem gerust contact met ons op. Wij helpen u graag. Contact met ons opnemen kan telefonisch, per e-mail, via de chat en het webformulier.

Naar AutoverzekeringDeze tekst is geschreven op basis van de huidige polisvoorwaarden. Gelden deze voorwaarden niet voor u? Dan zijn de oude polisvoorwaarden van toepassing. Deze vindt u bij onze overige verzekeringen.