Begrippen Autoverzekering


 • Assurantiebelasting 2017

  Bij elke verzekering die u afsluit betaalt u assurantiebelasting. Deze belasting heffen wij over de verzekeringspremie en de kosten van uw verzekering. Wat is assurantiebelasting en hoeveel belasting betaalt u eigenlijk?

  Lees meer
 • Bedenktijd

  Als u een autoverzekering afsluit, heeft u een wettelijke bedenktijd van 14 dagen. Binnen deze bedenktijd kunt u van uw verzekering afzien. Kosteloos en zonder een reden op te hoeven geven. De bedenktijd gaat in op het moment dat u de polis van uw autoverzekering ontvangt.

  Lees meer
 • Bonus-malus, wat is dat?

  Bij onze autoverzekering werken wij met de bonus-malusregeling. Dat betekent dat u korting krijgt op uw premie als u schadevrije jaren opbouwt. Dus: hoe langer u geen schade claimt, hoe hoger uw korting. Hoe werkt de bonus-malusregeling?

  Lees meer
 • BOVAG-bedrijf

  Een BOVAG-bedrijf is een autobedrijf dat is aangesloten bij de Bond van Autohandelaren en Garagehouders. BOVAG is een brancheorganisatie van ruim 11.000 ondernemers die zich met mobiliteit bezighouden.

  Lees meer
 • Bpm berekenen

  Bpm is de Belasting van Personenauto's en Motorrijwielen. Als u in Nederland een nieuwe personenauto, camper, motor of bestelauto koopt, moet u eenmalig bpm betalen. Bpm betaalt u ook als u een auto invoert vanuit het buitenland.

  Lees meer
 • Casco

  Met ‘casco’ bedoelen verzekeraars het object zelf. Bijvoorbeeld een auto of motor. Als u een casco motor- of autoverzekering afsluit, verzekert u de motor of auto. Bij het afsluiten van een motor- of autoverzekering heeft u de keuze tussen alleen een WA-dekking of uitgebreid met een beperkt casco- of een volledig cascodekking.

  Lees meer
 • Contracttermijn

  Veel autoverzekeraars hanteren een contracttermijn. Dit is de termijn waarbinnen verzekeraars uw polisvoorwaarden en de premie van uw autoverzekering niet zomaar mogen aanpassen. Aanpassen is alleen mogelijk aan het einde van de contracttermijn: de contractvervaldatum.

  Lees meer
 • Contractvervaldatum Autoverzekering

  De contractvervaldatum is het einde van een contracttermijn. Op de contractvervaldatum verlengen wij uw verzekering met een jaar. Alleen op de contractvervaldatum mogen wij eventueel uw polisvoorwaarden en/of premie wijzigen.

  Lees meer
 • Alles over dagwaarde auto

  De dagwaarde van een auto is het bedrag dat de auto vandaag waard is. Verschillende factoren bepalen de hoogte van de dagwaarde, zoals het merk en type, het bouwjaar, de kilometerstand en de staat van onderhoud.

  Lees meer
 • Erkend herstelbedrijf

  Vrijwel alle verzekeraars raden u aan om schade te laten herstellen door erkende schadeherstelbedrijven, omdat hiermee afspraken zijn gemaakt. Bijvoorbeeld over de wijze, duur en kosten van herstel. Generali heeft zulke afspraken met Schadegarant herstelbedrijven.

  Lees meer
 • Europees schadeformulier

  Een schadeformulier invullen doet u als u een ongeluk heeft gehad met een ander voertuig .Hoe klein de schade ook is, een ongeluk met de auto of motor is altijd even schrikken. We begrijpen dat een Europees schadeformulier invullen op dat moment lastig kan zijn. We leggen u daarom uit waar u op moet letten. Bovendien kunt u hier een digitaal schadeformulier downloaden.

  Lees meer
 • Glasgarant herstelbedrijf

  Samen met andere verzekeraars hebben wij afspraken met Glasgarant herstelbedrijven. Bijvoorbeeld over de herstelkosten van ruitschade. Heeft u onze WA Plus beperkt casco of All Risk autoverzekering? Dan profiteert u bij Glasgarant-bedrijven van geen of een lager eigen risico.

  Lees meer
 • Groene kaart

  De groene kaart is het bewijs dat uw voertuig is verzekerd. Daarom ontvangt u de groene kaart nadat u de autoverzekering voor uw voertuig heeft afgesloten. De kaart bevat onder andere informatie over uw verzekering, uw voertuig en de verzekeraar.

  Lees meer
 • Hoofdbestuurder

  Bij het aanvragen van een autoverzekering moet u vrijwel altijd opgeven wie de hoofdbestuurder van de auto is. De hoofbestuurder noemen wij ook wel de ‘regelmatig bestuurder’. Wie het meest in de auto rijdt, is volgens ons de hoofdbestuurder.

  Lees meer
 • Marktwaarde auto

  De marktwaarde van uw auto geeft aan wat het voertuig op dit moment waard is. Deze informatie kan van pas komen wanneer u uw auto wilt verkopen. Maar ook als de auto total loss is verklaard of is gestolen. Hoe bepaalt een verzekeraar de marktwaarde van uw auto?

  Lees meer
 • Massa ledig voertuig

  Massa ledig voertuig is het gewicht van uw type auto, zonder passagiers en lading. Het gewicht bepaalt mede de hoogte van uw wegenbelastingen uw verzekeringspremie. Andere termen voor massa ledig voertuig zijn ledig gewicht, kentekengewicht en leeggewicht.

  Lees meer
 • Meldcode auto

  Om uw auto te kunnen verzekeren, hebben wij de meldcode van de auto nodig. Wij leggen uit waarom u zonder meldcode geen autoverzekering kunt afsluiten. En natuurlijk leest u waar u de meldcode vindt.

  Lees meer
 • Nieuwwaarderegeling

  Heeft u een auto die jonger is dan 1 jaar en bent u de eerste eigenaar? Als u deze auto WA Plus of All Risk verzekert, is de nieuwwaarderegeling van toepassing. Wat betekent dit?

  Lees meer
 • Nieuwwaarde auto

  De nieuwwaarde van uw auto is het bedrag dat u nodig heeft om nú een nieuwe, soortgelijke auto aan te schaffen. Deze waarde nemen wij mee in het bepalen van de premie voor uw All Risk of WA Plus Autoverzekering. Over het algemeen geldt: hoe hoger de nieuwwaarde, hoe hoger uw premie.

  Lees meer
 • No-claimkorting op autoverzekering

  No-claimkorting is een korting op de premie van uw autoverzekering. Hoe hoog is de no-claimkorting en hoe werkt het?

  Lees meer
 • Opzegtermijn

  Bij autoverzekeringen geldt vaak een opzegtermijn. Als u uw verzekering wilt beëindigen, moet u deze bijvoorbeeld een maand van tevoren opzeggen. Onze Autoverzekering kent geen opzegtermijn. U kunt onze Autoverzekering per direct beëindigen als u dat wenst.

  Lees meer
 • Restwaarde van uw auto

  De restwaarde, ook wel wrakwaarde genoemd, is het bedrag dat uw auto nog waard is na een ongeluk. De restwaarde van uw auto gebruiken wij om te bepalen of reparatie van de opgelopen schade economisch verantwoord is.

  Lees meer
 • Roy data

  Roy data is een centrale database waarin schadevrije jaren worden geregistreerd. Alle Nederlandse autoverzekeraars maken hiervan gebruik. Beëindigt u een autoverzekering? Dan zet uw verzekeraar uw aantal schadevrije jaren in deze database. Op deze manier kunnen andere verzekeraars deze gegevens in Roy data inzien.

  Lees meer
 • Royementsverklaring

  Een royementsverklaring kreeg u tot 1 september 2007 na het opzeggen van een autoverzekering. Dit was een verklaring van het aantal opgebouwde schadevrije jaren. Tegenwoordig melden alle verzekeraars uw aantal vrije jaren na beëindiging bij de centrale databank Roy-data. Hoe dat werkt, leest u hier.

  Lees meer
 • Sistercar

  Rijdt u met uw auto tegen een andere auto aan? Dan bent u aansprakelijk voor de schade. Dankzij uw autoverzekering krijgt de eigenaar van de geraakte auto zijn schade vergoed. Maar hoe werkt het als u zelf eigenaar bent van de tweede auto? U kunt uzelf niet aansprakelijk stellen. Daarvoor is de sistercar-clausule.

  Lees meer
 • Auto total loss - wat nu?

  Na een flinke schade is uw auto total loss. Wat betekent dat? Kunt u uw auto nog laten repareren? En zo niet, wat krijgt u voor uw auto als uw auto total loss is? Dagwaarde, restwaarde, nieuwwaarde of een andere schadevergoeding? En kunt u van dat bedrag een andere auto kopen? Lees dit, plus onze handige tips voor een nieuwe auto kopen.

  Lees meer
 • Verkeersrechtsbijstand

  Als u een auto-ongeluk heeft gehad waarbij de andere partij schuldig is, dan wilt u graag uw schade vergoed krijgen. Hiervoor kunt u de autoverzekeraar van die ander aanspreken. In de praktijk blijkt het soms erg lastig om uw gelijk te krijgen. Wij kunnen u helpen.

  Lees meer
 • Verkoopwaarde auto

  Verkoopwaarde van een auto is het bedrag dat een koper daadwerkelijk voor een auto wil betalen en is dus afhankelijk van vraag en aanbod. Wij bepalen de verkoopwaarde van uw auto op basis van de ANWB Koerslijst.

  Lees meer
 • WA Casco

  Met een WA Casco verzekering bent u verzekerd tegen bijna alle autoschade. Wij noemen deze meest complete autoverzekering ook wel All Risk.

  Lees meer
 • Vrijwaring of vrijwaringsbewijs

  Een vrijwaring of vrijwaringsbewijs is het officiële bewijs dat u geen wettelijke eigenaar meer bent van uw auto. Hiermee vervallen de (wettelijke) verplichtingen die u heeft als eigenaar van een auto. Lees alles over de vrijwaring.

  Lees meer
 • Waarborgsom

  Vordert de politie in het buitenland uw rijbewijs of auto? Erger nog, belandt u in de gevangenis? Dan moet u om vrij te komen of om uw auto of rijbewijs weer terug te krijgen, vaak eerst een geldbedrag betalen. Wij noemen dit geldbedrag een waarborgsom of borgstelling.

  Lees meer
 • Royement, wat is dat?

  Bij een royement zetten wij uw verzekering stop. Royement van de verzekering volgt na het opzeggen van uw autoverzekering door ons. Dat gebeurt bijvoorbeeld vanwege wanbetaling, fraude of soms bij extreme schadegevallen.

  Lees meer
 • Kentekenhouder – wie is dat?

  Elke auto heeft een uniek kenteken. Wanneer u een auto koopt, laat u deze bij de RDW op uw naam registreren. Vervolgens sluit u een Autoverzekering af: minimaal een WA verzekering is wettelijk verplicht.

  Lees meer
 • Puntenrijbewijs

  Veel mensen verwarren het puntenrijbewijs met het beginnersrijbewijs. Het puntenrijbewijs is ingevoerd om alcoholmisbruik in het verkeer tegen te gaan. Deze regeling is er voor alle bestuurders. Het beginnersrijbewijs is er voor beginnende bestuurders.

  Lees meer
 • Artikel 34 WAM-Verklaring

  Met een artikel 34 WAM-verklaring toont u aan dat uw auto is verzekerd. Een artikel 34-verklaring komt van pas als de RDW u bericht dat volgens onderzoek uw auto onverzekerd is. Is dit onjuist? Dan kunt u bij ons een artikel 34 WAM-verklaring aanvragen. Hierop vermelden wij dat uw auto op de controledatum wel was verzekerd.

  Lees meer
 • All-season-banden

  All-season-banden, wat zijn dat? All-season-autobanden zijn banden waar u het hele jaar op kunt rijden. Geen afspraak in het voor- en najaar dus om uw banden om te wisselen naar zomerbanden of winterbanden. Klinkt heel efficiënt. Maar leveren deze banden ’s winters ook een goede prestatie en hoe lang gaan vierseizoenenbanden mee? Lees hoe het zit.

  Lees meer
 • Wat is aquaplaning?

  Wat is aquaplaning? Tijdens een flinke regenbui drijft u over de weg. De profielen van de banden kunnen het water niet verwerken. Uw autobanden raken de weg niet meer. Er is een laagje water tussen uw autobanden en de weg ontstaan. Dat is aquaplaning. Gevaarlijk, omdat u de macht over het stuur kunt verliezen. Aquaplaning wordt ook wel watergladheid genoemd.

  Lees meer